Õhtusöögivead, mis põhjustavad kaalutõusu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Kiire elutempo tõttu jõuavad paljud meist korralikult süüa alles õhtul. Tihti tehakse aga õhtusöögiga seoses mitmeid vigu, mis võivad põhjustada lisakilosid. Toitumisekspert Lawrence J. Cheskin toob ajakirja Shape vahendusel välja neist kuus.

1.     Õhtusöök on päeva suurim eine

Ekspert Cheskin sõnab: «Päeva alguses või keskel vajad sa palju rohkem kaloreid kui õhtul, sest päeva jooksul kulutad sa need kalorid ka ära.» Mõned toitumiseksperdid soovitavad naisel, kelle päevane kalorivajadus on 1800-2300 kilokalorit, tarbida õhtul 450-625 kilokalorit. Teiste ekspertide arvates võiks õhtused kilokalorid moodustada aga vaid 20-25 protsenti päevasest energiavajadusest.

2.     Portsjonite taldrikule tõstmine

«Suure tõenäosusega põhjustab see ülesöömist,» hoiatab Cheskin. Tõsta endale alguses ette külaltki väike portsjon ning enne juurde tõstmist oota umbes 10 minutit – selle ajaga hakkab toit seedima ja sul tekib täiskõhu tunne.

3.     Televiisori ees söömine

«Paljud inimesed ei tee suurimat viga mitte õhtusöögilauas, vaid diivanil, kus nad näksivad. Pärast õhtusööki näksimine või näksimine õhtusöögi asemel võivad olla tervisele väga halvad, sest tihti kaasneb sellega televiisori või arvutiekraani vaatamine, mis viib su mõtted mujale,» lausub toitumisekspert. Ta soovitab reeglit: söömine peab olema kõigist teistest tegevustest eraldatud.

4.     Soola laua peal hoidmine

Soola laua peal hoides kasutad sa seda palju rohkem kui seda kapis hoides ja võid tarbida seega liiga palju naatriumi. Soola asemel hoia laual näiteks purustatud musta pipart, punet ja tüümiani, mis on palju tervislikumad.

5.     Liiga tihti väljas söömine

Toitumisekspert soovitab väljas söömas käia mitte rohkem kui kord nädalas, sest restoranitoidud sisaldavad rohkem kaloreid kui me oskame arvata. Lisaks on neis ka palju peidetud soola, rasva ja suhkrut. Kiirtoidurestoranist peaks aga üldse eemale hoidma.

6.     Magustoidu järele haaramine

Regulaarselt õhtusöögi magustoiduga lõpetamine annab sulle iga päeva palju lisakaloreid.

«Ei ole mingit tervislikku põhjust, miks peaks eine lõppema magustoiduga – see on lihtsalt traditsioon,» sõnab Cheskin. Lisaks tõuseb nii ka su veresuhkru tase, mistõttu võib su uni olla häiritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles