Viis põhjust, miks võtta lemmikloom

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aja veetmine koera, kassi või isegi kuldkalaga on kasulik su tervisele ja muudab sind õnnelikumaks, kirjutab Women’s Health.

Lemmikloom parandab tuju.

Juba pärast poolt tundi oma lemmikuga koos olemist hakkavad su ajus vabanema kemikaalid, mida seostatakse õnnetundega. Eriti tore on, et ka looma aju talitab sama moodi!

Lemmikloom vähendab stressi.

Viis minutit koeraga koos olemist võib su stressihormooni kortisooli taset vähendada. Lisaks leidis üks uurimus, et kurnatud inimesed pidasid enda lemmikloomaga aga veetmist rahustavamaks kui abikaasaga koos olemist.

Koerad oleksid kasulikud ka kontoris: üks teine uurimus tuvastas, et inimesed, kes võtsid oma koera tööle kaasa, olid päeva jooksul palju vähem stressis kui teised töötajad.

Lemmikloom leevendab valu.

Uurimused on tõestanud, et kui sul kuskilt valutab, aitab loomast sõbraga koos olemine seda valu leevendada.

Lemmikloom hoiab sind vormis.

Koerad tahavad palju liikuda. Seega pole ime, et  nende omanikud on paremas vormis kui sellist lemmikut mitte omavad inimesed. Tänu regulaarsele liikumisele on ka koeraomanike tervis parem.

Kuid see pole veel kõik: koeraga jalutajad satuvad üksinda jalutajatest palju suurema tõenäosusega võõrastega (näiteks selle armsa kutiga su naabermajast) vestlema.

 Lemmikloom hoiab südame tervena.

Lemmiklooma silitamine – ja isegi akvaariumis ujuva kala vaatamine – võib alandada su pulssi ja vererõhku.

Lemmiku pidajatel on suurema tõenäosusega organismis ka vähem halba kolesterooli ja triglütseriide.

Veel häid uudiseid: loomaomanikud ei käi nii palju arsti juures ja neil on tervem süda. Üks uurimus leidis, et kassiomanikud surevad südamehaigustesse väiksema tõenäosusega kui kiisut mitte pidavad inimesed. Üks teine uurimus leidis, et koeraomanikud olid üheksa korda suurema tõenäosusega aasta pärast infarkti elus kui need, kel koera polnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles