Asjad, mille pärast värsked emad ei peaks üleliigselt muretsema

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik emad tunnevad oma laste pärast muret, eriti siis, kui tegemist on värske emmega ning laps on alles tilluke. Tegelikult on mõned asjad, millel ei tohiks lasta end hulluks ajada.

Nutmine

Kuigi beebi pidev nutmine võib muret tekitada, on oluline meeles pidada, et vastsündinute ja beebide nutmine on täiesti normaalne. Väiksed lapsed võivad mitmel põhjusel nutta: nälja, une või musta mähkme tõttu. Vanemad peaksid mõistma, et nutmine ei tee lapsele liiga, kirjutab Yahoo! Shine.

Lastearstid rõhutavad ka seda, et kui laps palju nutab, siis see ei viita sellele, et lapsevanem teeks midagi valesti - mõni beebi lihtsalt nutabki rohkem. Kui aga tundub, et laps on justkui lohutamatu, siis peaks lastearstiga konsulteerima, sest beebi võib kannatada kõhuvalu käes.

Aevastamine

Toote oma pisipõnni haiglast koju ja järsku hakkab ta aevastama. Enne, kui kiirustad tagasi haigla poole, on mõistlik meelde tuletada, et väikelaps puhastab aevastamise abil oma ninaõõnt, täpselt nagu täiskasvanud seda teevad.

Aevastamine aitab avada ka ajutiselt sulgenud ninasõõrme, mis võib kinni minna siis, kui beebi on imetamise ajal ema vastu surutud. Pärast toitmist võib beebi aevastada, et oma ninasõõrmeid avada. Aevastamine muutub probleemiks siis, kui beebil on palavik, ta nina tilgub pidevalt või tal on raskusi hingamisega.

Rinnaga toitmine

Paljud noored emad tunnevad muret, et laps ei saa rinna kaudu piisavalt toitu, sest pisipõnn tundub pidevalt näljane olevat. Esimesed päevad võivad olla kõige keerulisemad, sest siis tundub, et laps sööb ööpäevaringselt. Aga ole rahulik - see on täiesti normaalne. Anna endale aega ja usalda oma keha, peagi suudad toota stabiilse koguse piima ning laps hakkab sööma kindlatel kellaaegadel.

Lapsega sideme loomine

Kuigi oled üheksa kuud oodanud kohtumist oma lapsega, võid pärast pikka sünnitust tunda pigem väsimust kui armastust. See on normaalne. Mõnel juhul leiavad emad kohe oma lapsega sideme, kuid osadel emmedel läheb selleks veidi aega. Läbi toitmiste, kallistuste ja isegi jälgides seda, kuidas partner lapsega tegeleb, kiireneb see protsess. Omavahelise sideme loomine on kasvav protsess, see ei juhtu koheselt ning see side muutub ajapikku vaid tugevamaks.

Graafiku tegemine

Jah, söömis- ja magamisgraafiku tegemine beebile on oluline, aga kui üritad seda teha juba esimeste nädalate või kuude jooksul, siis koged ilmselt palju stressi. Vastsündinud peavad kohanema niivõrd paljude uute asjadega, lõpuks saavad nad ka oma päevad ja ööd paika, seega ära ürita nende uneaega muuta. Lase lapsel süüa ja magada siis, kui ta seda tahab.

Millal on siis õige aeg hakata graafikut tegema? Jälgi oma lapse käitumist ning seeläbi on sul võimalik üsna kiirelt söömis- ja magamisaegadest sotti saada.

Teiste nõuannete kuulamine

Tundub, et kõigil on jagada soovitusi selle kohta, kuidas sa peaksid oma last kasvatama. Võib-olla kuuled ka häid nõuandeid, kuid mõned soovitused võivad sind panna kahtlema selles, kas oled ikka hea ema. Ära muretse sellepärast, mida teised sinu kasvatusmeetoditest arvavad, sina oled ema ning otsustad, mis on su lapse jaoks parim.

Sama kehtib ka rasedatele mõeldud nõuanderaamatute kohta. Raamatud on ideaalne allikas, kust õppida, mis on normaalne ja mis mitte. Aga iga laps on erinev ning see, mis ühe lapse puhul toimib, ei pruugi teisele samuti mõjuda. Emad ei peaks tundma end imelikult, kui toimivad teisiti, kui raamatutes kirjas. Peaasi, et nad tunnevad ise end hästi ja nende meetodid toimivad.

Keeldumine

Kui uus beebi on lõpuks koju jõudnud, tahavad kõik kasvõi korraks külla tulla, et uut ilmakodanikku uudistada. Aga sinul ja lapsel on vaja puhata, seega ära karda inimestele «ei» öelda. Ära mõtle sellele, et võid kellegi tundeid riivata, sest pärast sünnitust on oluline, et saaksid puhata.

Muidugi kui keegi tahab külla tulla, et aidata pesu pesta, süüa valmistada või koristada, siis on hoopis teine jutt. Ära häbene abi vastu võtmast. Emadus kulutab niivõrd palju energiat, et akude laadimine on tegelikult kingitus ka su lapsele.

Ideaalne olemine

Oleme kõik seda kuulnud: mitte keegi pole ideaalne. Aga värsked emad siiski muretsevad, et kui nad ei tee kõike ideaalselt, rikuvad nad lapse elu ära. Värsked emmed kipuvad end ka teistega võrdlema, unustades selle, et iga inimene on ainulaadne. Pigem keskenduge sellele, mis teie pere jaoks kõige paremini sobib. Ärge raisake aega ja energiat sellele, et üritada kõike ära teha. Mitte keegi pole võimeline kõike tegema, hoolimata sellest, kui ideaalne ema sa oled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles