Valutavate jalgade tõttu on paljud naised sunnitud ööklubist paljajalu koju minema

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrged kontsad on küll ilusad, kuid ohtlikud.
Kõrged kontsad on küll ilusad, kuid ohtlikud. Foto: SCANPIX

Võiks arvata, et see juhtub isegi vähema ajaga, kuid uus uurimus leidis, et kontsakingi kandvate naiste jalad hakkavad keskmiselt valutama ühe tunni, kuue minuti ja 48 sekundi pärast alates kingade jalga panekust.

Lausa 20 protsendil hakkavad jalad peokingades valutama aga vaid 10 minuti pärast, kirjutab Daily Mail. Kolmandik vastajatest ütles ka, et peale tantsimas käimist on nende jalad valutanud nii väga, et nad on pidanud koju minema paljajalu.

Statistika pärineb Suurbritannia Podiaatria kolledžilt ja selles osales 2000 britti ning 60 pediaatrit ja kiropraktikut.

Podiaater Mike O’Neill hoiatab, et jalgade pitsitamine näiteks pool numbrit väikestesse kingadesse võib põhjustada pikaajalisi kahjustusi, nagu näiteks liigesepõletik, väsimusmurrud ja pitsunud närvid, mis võivad vajad isegi kirurgilist sekkumist.

Podiaater O’Neill sõnab: «Pole kahtlustki, et naised kahjustavad kontsade kandmisega oma tervist suurel määral. Kahjuks on nii, et valides stiilsete kingade ja tervete jalgade vahel, eelistavad paljud naised esimest valikut.»

Kontsakingade kahjulikkus jalgadele seisneb selles, et mida kõrgem konts, seda suurema kallaku all su jalg on ning seda rohkem pead sa üritama enda keha taha poole hoidma. See annab tohutu koormuse vaagnale ning surub selgroogu kokku.

Lisaks on kontsadega kingades varbad väga kokku surutud, mille tagajärjeks võivad olla sissekasvanud küüned, naha paksendid ja villid. Kuna varbad on ka väga tihedalt kokku surutud, higistavad nad suure tõenäosusega ning niiskuses on väga hea paljuneda küüneseent põhjustavatel bakteritel.

Väga halb on kontsade puhul ka see, et kontsade pidev kandmine lühendab suures ulatuses Achilleuse kõõlust ning hiljem madalaid kingi kandes põhjustab lühenenud kõõlus tohutut valu.

«Kuni viie sentimeetrise kontsaga kingad ei ole veel suureks ohuks. Kuid kui naised soovivad endale nendest rohkem pikkust lisada, peaksid nad valmid platvormtallaga või kiiltallaga kingad,» soovitab pediaater.

Uurimusest tuli välja ka see, et naistel on keskmiselt seitse paari kingi ja meestel kaheksa paari kingi.

Kui naised on moe nimel valmis lausa valu kannatama, siis vaid 12 protsenti meestest oleksid valmis kandma stiilseid, kuid ebamugavaid kingi.

Uurimus avastas ka seda, et mida noorem naine, seda kõrgemad kingad. Keskmiselt 20 protsenti 18-24 aastastest naistest omavad vähemalt ühte paari kingi kõrgusega 15 cm. Sama kõrgeid kingi omavad 10 protsenti 25-34 aastastest naistest ja vaid 3 protsenti 35-44 aastastest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles