Ka naine võib olla kunstnik

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Signe Pokk ja tema «Muretäppidega kõrvarõngad».
Kunstnik Signe Pokk ja tema «Muretäppidega kõrvarõngad». Foto: Mihkel Maripuu

Parem hilja kui mitte kunagi! Kunstnik Signe Pokk võttis julguse kokku, et oma taieseid ka ilmarahvale näidata. Seni arvas ta, et kunst on pigem meeste pärusmaa.
 

Kevadel Eesti Kunstiakadeemia vabade kunstide eriala lõpetav Signe Pokk on 38-aastane naine, kes tegelikult kunstiga tegelnud kogu elu. Pokk oli varem kolm korda kunstiõpingud eri põhjustel pooleli jätnud, töötanud seejärel kaksteist aastat maalrina, kuid hing ei andnud rahu. Nii astuski ta kunstiakadeemiasse, et armastatud alal jätkata.

Taieseid – peamiselt maale ja graafikat – on aastatega päris palju kogunenud, kuid tagasihoidliku loojanatuuriga Pokk pole julgenud neid rahvale näidata. Sest tema arvates on suured kunstnikud läbi ajaloo ikka vaid mehed olnud ning alles nüüd, mil terendab kunstikõrgkooli diplom, võttis ta julguse kokku.

«Nüüd olen veendunud, et ka mina võin olla kunstnik,» kõlab tema suust üllatav avaldus. «Mul polnud naiskunstnike seast suurt eeskuju. Mul on üsna madal enesehinnang, olen liialt enesekriitiline. Võib-olla on põhjus selles, et kui sul on lapsed ja pere, ei saa sa ennast jäägitult kunstile pühendada? Jah, selline käsitlus võib tunduda primitiivsena, aga minu arvates on nii,» ütleb Pokk ja kinnitab, et tema puhul pole päris kindlasti tegemist feministiga.

Ometi jõudis ta esimese isikunäituseni alles nüüd. «Veendusin, et ma ei pääse iseenda eest, kuigi olen püüdnud olla «tavaline» inimene. See on ju palju lihtsam: tõused hommikul üles, lähed tööle, tuled õhtul koju tagasi, saad natuke pappi ja ongi kõik. Paraku ammendab see end,» räägib ta.

«Pealegi, ideed lihtsalt tulevad pähe! Varem olin unistaja tüüpi, kuid nüüd olen mõistnud, et ega see unistamine kusagile vii. Tegutseda tuleb, ja nagu elu näitas, polegi näitust korraldada nii raske.»
Ehtekunstistuudio ovaalsaal on mõõtmetelt väike ja Pokil oleks taieseid, mida rahvale näidata, tunduvalt rohkem.

Nii pidigi ta tegema valiku, ning skulpturaalsed ehted on tema kõige uuem looming. Näha saab näiteks «Muretäppidega kõrvarõngaid» ja kulonit «Südametunnistus», mis mõjuvad väikeses interjööris vägagi intrigeerivalt.

Mis saab edasi, Pokk veel täpselt ei tea, kuid üks on kindel – kunstiakadeemias õppimine on andnud talle suure hulga enesekindlust olla see, kes oled, ja julgust teha seda, mis tõeliselt meeldib.

Signe Poki skulpturaalsete ehete näitust saab vaadata täna ja homme Tallinnas Hobusepea tänaval asuva ehtekunstistuudio GRAM ovaalsaalis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles