Bruno ja Marcello Ceretto - Piemonte veiniaadlikud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monsordo Bernardina amfiteatri-kujuline veiniaed ja klaasist 
kuppelpaviljon L´Acino.
Monsordo Bernardina amfiteatri-kujuline veiniaed ja klaasist kuppelpaviljon L´Acino. Foto: Ceretto veinimaja

«Kui oled kordki elus maitsnud Piemonte Barolosid, ei unusta sa neid iial ning on suur tõenäosus, et sellest meelierutavast esmakohtumisest kujuneb kogu elu kestev armastus,» ütleb Barolode Kuningaks tituleeritud Ceretto veinimaja perepoeg Federico Ceretto. Tuleb tunnistada, et kuninglikul veinisaadikul on tuline õigus.

Itaalia ja Prantsuse piiril asuv Piemonte on üks Itaalia kuulsamaid veinipiirkondi ning igale vähegi veinimaailmas orienteerujale tuttav tänu punaste veinide tõelistele aadlimeestele – Barolodele ja Barbarescodele. Piemonte piirkonna kargetes keldrites laagerduvad ka traditsioonilisel meetodil valminud kuulsad vahuveinid Asti, Asti Spumante ja Moscato d’Asti ning siinseid grappa’sid peetakse maailma parimaiks.

Piemonte köök on kuulus kogu Itaalias, seega pole ime, et just siin sündis Slow Foodi liikumine ning et Itaalia kokakunsti, toidukultuuri ja enoloogia instituut (ICIF) asub just siin. Itaallased ei pea toidunautimist täiuslikuks, kui selle kõrval pole veini näol väärilist paarilist. Piemontes sellega probleemi pole, sest Itaalia punaveinide kolmest suurest B-st, nagu asjatundjad neid nimetavad, valmivad siin koguni kaks: õilsamaist õilsaimad Barolod ja Barbarescod. Kolmanda B – Brunello – sünnikodu on Toscanas.

Piemonte jaotub viieks veinipiirkonnaks, mis omakorda jagunevad väiksemateks piirkondadeks ja eksklusiivseteks terroir’deks. Kõrgelt hinnatud ja maitseomaduste poolest esmaklassilised punased Barolod, Barbarescod, Barberad ja Nebbiolod valmivad sajaprotsendiliselt viinamarjasordist «Nebbiolo», mille parimad aiad laiuvad Tanaro jõe kallastel ja Langhe laugjatel küngastel. Piirkonna kõige hinnalisemad terroir’d ja veiniaiad koonduvad Alba ja Roero ümbrusesse ning tibatillukestes Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Monforte d’Alba ja Serralunga d’Alba kommuunides valmib ligi 90 protsenti piirkonna jumalikest Barolodest.

Piemontes on registreeritud kõige rohkem DOC ja DOCG veine kogu Itaalias ning just siinsed Barolod pälvisid 1980. aastal esimestena riigis DOCG sertifikaadi. Nüüdseks kannavad DOCG tähist lisaks Barolodele ka Barbarescod, Astid, Moscatod jmt (kokku 12 veini) ning DOC tähist Barberad, Dolcettod, Nebbiolod jmt (kokku 45 veini). Seda, et Piemontes valmivad ainult kvaliteetsed veinid, tõestab fakt, et 84 protsenti siinsest terroir’dest ja seega ka veinidest, omab DOC või DOCG sertifikaati.

Kuninglik veiniõukond

Kohalikuks Barolode Kuningaks peetakse perekond Ceretto veinimaja, kelle lugu sarnaneb paljude teiste töökate ja ülitihedas konkurentsis läbi löönud perekondade looga, mis kinnitab, et edu toob vaid mitme põlvkonna ühine jõupingutus ja ühtehoidmine. Muidugi lisandub sellele ehtitaallaslik austus maa kui toitja vastu, lugupidamine oma kultuuri ja traditsioonide suhtes ning kirglik suhtumine kõigesse kaunisse ja nautimisväärsesse.

Kuulus Itaalia gastronoom ja veinikriitik Luigi Veronelli on ühte sõnasse mahutanud kogu Piemonte toidu- ja veinikultuuri edu saladuse: pinnas. Just pinnast peetakse viinamarjakasvataja kõige olulisemaks «koostööpartneriks» ja selles olid veendunud ka möödunud sajandi 70ndatel Burgundias veiniasjandust õppimas käinud Ceretto perepojad Bruno ja Marcello, kui nad alalhoidliku isa Riccardo vastuseisust hoolimata Bricco Asili veinimõisa ostsid. Vennad seadsid endale kohe alguses kõrge sihi: viia Barolod ja Barbarescod maailma kõige paremate veinide ritta ja olla oma veinidega selle parimad maitsesaadikud.

Tõsi, Vennad Barolod, nagu neid peagi kutsuma hakati, maksid esimeste viinaaedade eest üüratut hinda, sest asuvad ju Langhe küngastel Itaalia kõige kallimad ja ihaldatumad veiniaiad ning naljalt ei loobu oma siinsest maatükist keegi. Federico Ceretto tunnistab, et kellelgi ei õnnestuks tänapäeval tema isa ja onu vägitükki korrata: «Nad maksid hinda, mida keegi maksta ei söandanud ja inimesed arvasid, et nad on hulluks läinud. See investeering tasus end aga ära, sest maa hind on nüüd tõusnud kakskümmend korda!»

Praegu on Cerettod oma 160 hektaril laiuvate veiniaedadega ja nelja veinimõisaga ühed suuremad maaomanikud Piemontes, nende valduses on mitmed Langhe ja Roero piirkonna eriti eksklusiivsed aiad ning DOC ja DOCG terroir’d. Cerettod on veendunud, et esmaklassilist veini saab ainult esmaklassilistest marjadest ja need omakorda kasvavad ainult parimal pinnasel. Vaid kolme põlvkonna jooksul on Ceretto veinimajast saanud tippklassi veinide sünonüüm. Cerettod on kuulsad ühe aia veinide meistritena ning nende veine hinnatakse nii nende maitsepeenuse ja puhtuse, rikkaliku lõhnabuketi kui ka imelise värvi poolest.  

Mitu veinimõisa

Ceretto veinimajal on Langhes kokku neli veinimõisa ning igaüks neist on spetsialiseerunud kindla veini valmistamisele. Albas asuv Monsordo Bernardina veinimõis võeti 1989. aastal esialgu rendile, kuid pärast omandamist ja põhjalikku renoveerimist 2000. aastal sai sellest Ceretto veinimaja administratiivne, tootmis- ja kaubanduslik süda ning siin valmivad mitmed perefirma kõige vanemad ja auväärsemad margiveinid. Siinses aias kasvab näiteks Cerettode poolt ellu äratatud vana viinamarjasort «Arneis», mille tujukus ja nõudlikkus on igale viinamarjakasvatajale paras proovikivi.

Cerettod võtsid kätte ning hakkasid esimestena piirkonnas seda taas kasvatama. Risk tasus end heldelt: Blangé Langhe Arneis DOC on tõeliselt särav, kerge ja särtsakas, lillenootidest tulvil valge vein. Kui 1985. aastal alustati 20 000 pudeliga, siis nüüdne tootlus on ületanud 600 000 pudeli piiri ehk teisisõnu kannab iga 10. Piemontes avatav valge vein Blangé’i silti. Monsordo Bernardinas valmivad paljud Alba ja Roero aedade suurepärased veinid, nagu Barbaresco Asij DOCG, Zonchera Barolo DOCG ja uue ajastu, mitme oma aia viinamarjasordist valminud Monsordo Langhe Rosso DOC, millega Cerettod ise väga rahul on.

1982. aastal Castiglione Fallettosse ehk otse Barolo DOCG terroir’de südamesse ehitatud modernsele Bricco Rocche veinimõisale kuulub küll vaid 11 hektarit, kuid just siin valmivad Ceretto tõelised kroonijuveelid – eranditult DOCG tähist kandvad ja sajaprotsendiliselt «Nebbiolost» valminud ühe aia Barolod: Barolo, Brunate, Prapó ja Cannubi San Lorenzo. Bricco Asili on perekonna vanim veinimõis, mille peahoone ehitati 1973. aastal. Sellegi aedadel on DOCG sertifikaat ning asukoht Barbaresco külas viitab otseselt siinsetele eksklusiivsetele ühe aia Barbarescodele: Barbaresco Bricco Asili DOCG ja Barbaresco Bernardot DOCG.

Piemonte on tuntud «Moscato» viinamarjasordist valminud magusate, madala alkoholisisaldusega ja kergelt kihisevate, peenemulliliste vahuveinide poolest. Oma vahuveinid on olemas ka Ceretto veinimajal. Santo Stefano Belbo külas asuva I Vignaioli Santo Stefano veinimõisa keldrites laagerduvad klassikalisel šampanjameetodil valminud Moscato d’Asti DOCG ja Asti Spumante.

Selle veinimõisa soetamine oli perekonnale emotsionaalse tähendusega ja märkis naasmist oma juurte juurde, kuna see oli nende isa Riccardo sünnikoht. Kuid see oli ka omamoodi väljakutse, sest kohalikke vahuveine peeti liiga magusateks ja igavateks ning selle müüdi murdmine oli ärile kahtlemata risk. Võttes aga kasutusele uued meetodid ja lisades kogu oma pühendumuse, said Cerettod tulemuseks suurepärased sädelevad, kullakarvalised ja palju kuivemad vahuveinid, mille saladus on eelkõige aromaatsuses ja täiuslikus lõhnabuketis. «Kui sa ei armasta Moscato maitset, siis joo pigem õlut,» ütleb Federico Ceretto naerdes.

Cerettod möönavad, et nende perekonna DNAsse on lakkamatu täiuseihalus juba sisse kodeeritud ning see ei piirdu ainult tippveinide valmistamisega – nad on ligi veerand sajandit tegelenud ka kohaliku toidukultuuri ja -traditsioonide toetamise ja propageerimisega ning käivitasid selleks eraldi haru Ceretto Gusti (Ceretto maitsed). Perekonnal on Alba peaväljakul oma restoran: esimesel korrusel olev trattoria stiilis La Piola esindab traditsioonilist Langhe kööki, teisel korrusel asuvas restoranis Piazza Duomo saab nautida peakoka, kolme Michelini tärniga pärjatud Enrico Crippa kulinaarset loomingut. Kuid kohalike talunike delikatesstooteid: suurepäraseid juustusid, röstpähkleid, valikšokolaadi jpm pakutakse ka veinimajades ja oma veebipoes.    

Cerettodel on ka äärmiselt kunstilembese perekonna maine ning nad olid Piemontes esimesed, kes hakkasid pöörama suurt tähelepanu pudelite disainile ja etikettide kujundamisele, viies etiketile esimesena veiniaia nime ja kujutise ning kaasates imago loomisse professionaalsed kunstnikud ja disainerid. «Kes iganes meie veine naudib, näeb pudelil pilti sellest kohast, kust see vein pärineb. Veiniaed – see tähendab ajalugu, künkaid, mille nimi ei muutu ning siin valmivate veinide veetlus ja kvaliteet on alati samad. Sa võid selles ise veenduda, tulla kohale ja seda füüsiliselt puudutada…»

Ceretto veinimaja imago n-ö kapitaalsem pool on olnud uute veinimõisate ja -keldrite rajamine, mis on silmapaistvaimad kogu piirkonnas. Näiteks ehitati Monsordo Bernardinasse klaasist kuppelpaviljon L´Acino, Bricco Roccat ehib amfiteatrina laiuvate veiniaedade kohal «rippuv» Cube ning Brunates püüab pilku rõõmsavärviline Sol LeWitti ja David Tremletti kabel. Samuti on kunstnike loodud Albas asuva pererestorani Piazza Duomo nõudekollektsioon. Kõigis veinimõisates on alati midagi põnevat teoksil – toimuvad näitused, kontserdid või muud kultuuriüritused. Nii nagu Barolode Kuningaile kohane, iseloomustab Cerettode veine ning kogu nende elufilosoofiat kolm tabavat sõna: loovus, kirglikkus ja elegants.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles