Kas oled üldse valmis kaalu langetama?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Väga paljud inimesed soovivad kaalu kaotada, kuid kui paljud selleks ka tegelikult valmis on? Enne kaalu langetamisega alustamist tuleks põhjalikult mõelda, mis takistused sind teel oodata võivad ning kuidas nendega toime tulla. Niiviisi ei teki sul jojo-efekti ohtu. Third Age toob välja kuus küsimust, mida endalt enne kaalulangetamisprogrammiga alustamist küsida.

1.     Kas sa oled valmis pikaajalisteks muutusteks?

Kaalu langetamiseks ja selle hoidmiseks on sul vaja oma elustiili muuta: süüa iga päev tervislikku toitu ja teha trenni. Need on suured ja pikaajalised muutused. Edukas kaalukaotus sõltubki just tervislikust toitumisest ja piisavast trennist. Ja seda iga päev. See võib kogu su senise elustiili pea peale pöörata. Eksperdid ütlevad, et kõige tähtsam on motivatsiooni leidmine - ükskõik, kas sa soovid olla tervem, tunda end paremini või näha parem välja.

2.     Kas su elus on muresid, mis võivad sul kaalulangust takistada?

Kui sa põed mõnd haigust, oled kaotanud oma lähedase, töö või su elus on hiljuti olnud mõni teine traumaatiline sündmus, siis soovitavad eksperdid sul enne kaalulangetusprogrammiga alustamist aeg maha võtta. Selline suur muutus võib tähendada sulle (vähemalt alguses) veel üht lisamuret. Samas ei tohi aga tervislike eluviisidega alustamist ka igavesti edasi lükata, sest mõni probleem on su elus alati.

3.     Kas sa tead, kui palju kaalu ja kui kiiresti sa kaotama peaksid?

Ekspertide hinnangul on ülekaalu puhul realistlik kaotada 10 protsenti oma praegusest kehakaalust. Tervisliku kaalulangetusprogrammiga kaotad sa tõenäoliselt nädalas pool kuni üks kilo. See tähendab, et su päeva kaloridefitsiit peaks olema 500 kuni 1000 kilokalorit. Seda on võimalik saavutada kas dieedi, trenni või kombineeritult mõlema abil. Muidugi on võimalik kaalu ka kiiremini kaotada, kuid selline tulemus on üksnes lühiajaline.

4.     Kas sa oled emotsionaalne sööja?

Paljude jaoks on söömine tugevalt seotud emotsioonidega. Masendus, viha ja igavus võivad sööma sundida. Nii on emotsioonid ja toit omavahel põimunud. Enne dieediga alustamist analüüsi, kas ka sinu jaoks on emotsioonid ja toit omavahel seotud ning vajadusel pea nõu psühholoogi või arstiga.

5.     Kas sul leidub keegi, kes sind toetaks?

Kaalu langetamine võib olla keerulisem, kui sul ei ole kedagi, kes sind toetaks. Kui sul pole kedagi, kellegi rääkida või kes sind utsitaks, võib ahvatlustele järeleandmine olla kergem. Abi võib olla kaalulangetajate rühmaga liitumisest. Kui sa siiski alustad kaalulangetusprogrammiga ilma sõprade või lähedaste toeta või ilma rühmaga liitumata, siis on abiks iseenda jälgimine: kaalu end regulaarselt ja pea oma trenni ja toitumise kohta päevikut.

6.     Kas kaalulangetamine kutsub sinus esile positiivseid emotsioone?

See võib tunduda rumala küsimusena, kuid paljud inimesed pelgavad muutusi, mida kaalulangetusprogramm kaasa toob. Abiks võib olla oma uue elu visualiseerimine: sa tunned end paremini, oled rohkem vormis ja ostad omale väiksemaid riideid! Kui väiksem kaal sinus aga erilisi positiivseid emotsioonile esile ei kutsu, ei pruugi sa selleks valmis olla ja nii ei suuda sa ka piisavalt motiveerituna püsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles