Lapsesuu: lõbusad ütlemised, vol 6

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seoses emadepäevaga kutsusime lugejaid üles saatma meile naljakaid lauseid, mida nad oma laste suust on kuulnud. Kirju tuli niivõrd palju, et avaldame parimad neist mitmes osas. Siin on järjekordne ports lõbusaid ütlemisi pisikestelt sõnaseppadelt.

3-aastane Helery vanaisale: «Kas sa homme minuga võidu jooksma tuled?»

Vanaisa: «Ma nii vana juba, et ei jõua sinuga võidu joosta.»

Helery: «Aga mina olen uus, onju?»

***

Ujusime basseinis, 2-aastasel Mial olid õhkpadjad käte ümber. Saabus üks mees oma tütrega ja asus nurgas kükitades samasuguseid õhkpatju täis puhuma. Kuna kummagi käe padjal on kaks puhumise auku, kulus tal selleks parasjagu aega. Mia, olles ilmselt vargsi tema tegevust jälginud, limpsas lõpuks keelega oma käepatja ja ütles: «Onud söövad seda».

*

Laupäeva hommikul on isa veel voodis ja meie teeme 4-aastase Miaga pirukaid. Mia käib vahepeal ära ja mina küsin: «Kas sa ütlesid isale, et me teeme pirukaid?»

«Jah, kas sa ei tahtnud, et ma ütleksin?» küsib ta vastu.

«Ei, miks mitte.»

«Nojah, sest inimene on ju palju rõõmsam kui ütled talle, et pirukad on ahjus, inimene ei ole üldse nii rõõmus kui pirukad on ahjus ja sa ei ütle talle.»

*

Kohalike valimiste eel on poodide juures sageli lastele õhupalle jagatud. 5-aastane Mia: «Näe, jälle need inimesed on siin, need vali-minu-õhupall-inimesed.»

*

Kuna meie isa nimi on Mart ja isadepäev on õige pisut pärast mardipäeva, siis tekkis väike segadus. Laupäeval ütles Mia: «Täna on ka isadepäev.»

Mina: «Ei, isadepäev on homme.»

Mia: «Nojah, aga täna on see isade jooksmise päev.»

***

4- ja 5-aastased poisikesed mängivad peitust. Kuulan juttu pealt ja 4-aastane ütleb teisele: «Peidame mõlemad ennast samasse kohta ja otsime üksteist!»

*
Käisin oma 4-aastase pojaga poes, ta ei olnud iialgi näinud mustanahalist inimest. Poes oli vähe rahvast ja nii ta ütleski kõva häälega: «Emme, vaata, kui must mees.»

Parim sõbranna kolis oma perega naabruskonnast ära. Saatsime neid ja ütlesin sõbrannale, et temast jääb suur auk maha. Poja küsis mõtiskleva näoga minu käest: «Kuhu see auk tuleb?»


Läksime poodi, mille ees oli mootorrattur Harley Davidsoniga, seljal oli tal kirjas «Bandidos». Minu 3-aastane ütles seepeale, et vaata, emme, kui kena mopo (mopeed)!» 
*

Tulen koju, 4-aastane tütreke tuleb uhkelt mulle vastu, uued püksid lühikeseks lõigatud ja teatab mulle: «Emme, mul ei olnud ühtki paari seelikuid, shorts’e ega leggins’eid kapis.» Ta oli kõik oma püksid lühikeseks lõiganud.
*
Ostsin tütrele uued päikeseprillid, kuid temal on nii pikad ripsmed, et need käisid vastu klaase. Ühel kenal päeval asjatas ta üksi vannitoas ja nägi välja tulles väga kummaline välja.  Küsisin, et mis juhtus. Tema rõõmsalt: «Lõikasin ripsmed lühemaks, et prillid mahuks pähe!»

***

Olen 4-aatsase Liisuga poes. Vaatan ja kaalutlen, mida osta, nimekiri näpus. Liisu jälgib mind silmanurgast ja lausub: «Emme, miks me ei suuda kõike asju osta? Kui meil raha pole, mine võta siis pangast juurde!» 

***

4-aastane Hardo käratas läbi une issi norskamise peale: «Issi, ära mürista!»

***

Devon: «Emme, mul tuli hea mõte. Kui sa vanaks jääd, siis ma võtan su telefoni endale ja ostan sulle uue!»
Mina: «Ohoo, väga tore, aga sa pead tööle minema ja raha teenima, et emmele uus telefon osta.»
Devon: «Ei, ma võtan sinu rahakoti.»

«Kuidas minu? Kui ma vana olen, siis mul ei ole raha ja ma ei käi tööl, et raha teenida.»
Devon: «Miks sa ei käi? Mummo(Devoni vanavanaema) teeb küll tööd.»
Mina: «Mis tööd Mummo meil siis teeb?»
Devon: «Kogub raha... mitte nagu sina, istud koguaeg ainult arvutis, töö juures.»

***
Jõulude ajal istusime perega koos. Kuna käin kodus harva (olen üliõpilane), tuli 3-aastase väikevennaga jutuks, et ma ei taha ära minna ja et ta võiks minuga kaasa tulla. Tema arvas, et võib tulla küll. Mina siis ikka naersin, et tegelikult võiks ta veel veidi kasvada ja siis ise Tartusse ülikooli minna. Tema arvas, et peab ikkagi minuga kaasa tulema, sest muidu hakkab mul üksi igav.

Mina: «Kasva ikka enne suureks. Ja pealegi on mul onu Mairo, mul ei hakka igav!» Vend: «Aga onu Mairo kasvab suureks ja sureb ära!»

***

Olime maal ning põlluservas nägime mulla peal roomavat vihmaussi. 4-aastane tütar kükitas maha ja jälgis pikalt ussi liikumist. Küsisin talt, et kas vaatab ussi liikumist. Tema vastu: «Ei, emme. Uss ei rooma, uss ussib!»

***

Sõit kulges autoga Hiiumaalt Viljandisse. Kolmesel Joosepil on ka pisike õde Kristi, kes oli neli kuud vana. Teekond oli pikk ja lastele, eriti Joosepile, tüütult igav. Nõnda ta seletaski vahet pidamata kõiksugu asju - küll laulis, küll jorras niisama. Väike õde tahtis aga magama jääda. Ema ütles Joosepile, et ole palun natuke tasem. Joosep vastu: «Ma ei saa, tasa olla, mu mõtted tahavad minuga rääkida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles