Mõnusad ja lihtsad munaroad

, Aja Leht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodune sefiir
Kodune sefiir Foto: Erakogu

Toidublogija Haldi Ellam peab kõige paremaks toitusid, mille tegemiseks kulub vähem aega ja kus ei ole vaja tooraineid liigselt töödelda. Selles vaimus pakub ta välja neli munarooga, mida on igal kodukokal lihtne järele proovida.

Täidetud munad anšoovisega

5 muna

2 anšoovisefileed

maitserohelist

2 spl maitsestamata jogurtit või majoneesi

Keeda mune 7 minutit ja jahuta kiiresti jooksva külma vee all, et mune kergem koorida oleks.

Koori munad ettevaatlikult ning lõika pooleks. Kraabi munakollane eraldi kaussi, kus hakkad täidist tegema.

Täidiseks sega munakollased, maitseroheline ja maitsestamata jogurt. Tõsta täidis lusikaga munavalgepoolikutesse.

Lõika anšoovisefileed kümneks tükiks ja aseta täidetud muna peale. Puista peale maitserohelist ja serveeri.

Hakkliha-köögiviljavorm

500 g hakkliha

porrut või sibulat

küüslauku

500 g külmutatud aedvilju

3 muna

4 dl kohvikoort

3 dl riivitud juustu

soola, pipart, maitserohelist

Prae hakkliha porru ja küüslauguga kergelt läbi ja maitsesta. Võta 20 x 30 cm ahjuvorm ja pane hakkliha ning köögiviljad sinna sisse. Sega omavahel muna ja koor, maitsesta soola ja pipraga ning vala hakkliha-köögiviljasegule. Riivi peale juust. Küpseta ahjus 200 kraadi juures, kuni juust on pealt krõbe ja munasegu hüübinud.

Kodune sefiir

3 munavalget

0,5 dl hapukat mahla (jõhvika-, sidrunimahla vms)

3 dl suhkrut

Keeda mahlast ja suhkrust siirup. Jälgi, et kõigepealt suhkur ära sulaks, alles siis võib siirupi keema lasta. Sega pidevalt. Samal ajal võiks abiline hakata munavalget vahustama.

Et munavalge ilusti vahtu läheks, peavad kõik tarvikud olema täiesti rasvavabad. Vahusta munavalge tihedaks vahuks. Kui siirup valmis saab, kalla see kuumalt peenikese joana munavalgevahu sisse, ise samal ajal vahustades.

Vahusta nii kaua edasi, kuni segu muutub raskemaks ja läikivaks. Sefiiri võid kasutada tordi kaunistamiseks, suurele sefiirisõbrale võib seda serveerida eraldi koos marjade või puuviljadega. Mahedama sefiiri saamiseks võib seda vahukoorega segada.

Põletatud keedukreem ehk brüleekreem

6 munakollast

3–6 sl suhkrut

1 vanillikaun või 1 tl vanillisuhkrut

7 dl piima

2 spl maisitärklist

serveerimiseks suhkrut

Pane piim koos poolitatud vanillikaunaga pliidile ja kuumuta keemiseni, kuid ära keema lase. Tõsta kõrvale. Võta vanillikaun piimast välja ja pane kuivama.

Vahusta metallkastrulis munakollased suhkruga pehmeks vahuks ja sega õrnalt maisitärklisega.

Vala kuum piim peene joana munakollasevahu sisse, ise samal ajal segades. Tõsta nüüd kastrul tagasi pliidile, aja segu aeglaselt keema ning sega katkematult, kuni kreem pakseneb. Jahuta kraanikausis külmas vees. (Kui kasutad vanillisuhkrut, lisa see alles nüüd.)

Jaga kreem pisikestesse kaussidesse ja pane külmikusse jahtuma. Enne serveerimist puista iga portsjoni peale 1 spl suhkrut. Võta gaasipõleti ja kõrveta suhkur krõmpsuvaks karamelliks.

Muna kasulikkusest loe lisaks Aja Lehe märtsinumbrist www.aleht.ee.

Vaata ka Haldi toidublogi cousinella.blogspot.com.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles