Kas lubaksid teisel naisel oma last imetada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Varasematel aegadel ei olnud ammeks olemises midagi imelikku – kui laps oli näljas, tuli leida viis ta toitmiseks ja miks mitte kasutada naise abi, kel rinnapiima rohkem? Tänapäeval on rinnapiimaasendaja kergelt kättesaadav, kuid siiski on naisi, kes eelistavad selle asemel paluda abi mõnelt sõbrannalt, et ta näljas imikut imetaks.

Värske ema Natasha Batsford rääkis Daily Mailile, et sünnitusest tekkinud terviseprobleemide tõttu ei tekkinud tal rinnapiima. Kui Natasha tütar oli ühekuune, kurtis naine sõbrannale, et laps ei võta juurde ja arstid survestavad teda rinnapiimaasendajat kasutama. Sõbranna Cat Homer, kelle laps on Natasha imikust seitse kuud vanem, pakkus kohe välja, et võib ju aidata.

«Esme oli nii näljane,» meenutas Natasha. «Ta oli palju kaalu kaotanud, sest ma ei suutnud teda toita ja ta vajas süüa. Nõnda ma ütlesingi, et jah, palun. Esme haaras Cati rinnast ja hakkas kohe sööma. Ta oli tõeliselt rahul, õndsuse tipul. Cat imetas teda kuni ta oli piimast purjus,» naeris ema.

Natasha kinnitas, et tema arvates ei ohusta see kuidagi ema ja lapse vahelist sidet. «Mul ei tulnud kordagi pähe, et peaksin olema armukade, sest Cat andis talle seda, mida mina ei suutnud. Ma lihtsalt tundsin, et ta on ääretult lahke ja suuremeelne.»

Järgmised kuus nädalat käis Natasha iga päev Esmega sõbranna juures, et beebi saaks rinnapiima. Seejärel leidis värske ema Facebooki grupi abil võõra naise, kes talle rinnapiima annetas.

Facebookist võib leida üha rohkem naisterahvaid, kes avalikult paluvad teiste emade abi, et nood nende rinnalapsi imetaksid, sest endal piima napib. Sotsiaalmeedia pole aga ainus abimees. Veebisait Human Milk 4 Human Babies (inimpiim inimlastele) ühendab ammed ja emad, kes ei suuda ise oma lapsele rinnapiima pakkuda. Peamiselt tegutsevad sellel veebiaadressil Briti naised, kuid kasutajaid on ka Kanadast ja Ameerika Ühendriikidest.

Ammede abi imiku toitmiseks on kasutatud iidsetest aegadest saadik, sellele on palju vihjeid ka Piiblis. Enamasti kuulus see hüve rikkamatele peredele. Komme hääbus 19. sajandil, kui kerkisid esile moraali- ja terviseprobleemid.

Natashale ja Catile tundus nende kokkulepe igati praktiline ja loogiline. Palju on aga neid, keda panevad muretsema võõra rinnapiima kasutamisega kaasnevad terviseriskid ja emotsionaalne külg.  

«Ma ei saa aru emadest, kelle arvates on imetamine nii oluline, et nad lasevad seda teha võõral inimesel,» avaldas arvamust imetamisnõustaja Clare Byam-Cook. Ema loobub seega võimalusest oma lapsega lähedane olla, sest isegi kui laps joob piima pudelist, saab teda süles hellitada ja lapsega lähedane olla. Kui teine naine annab su lapsele oma kehavedelikke, tekib ju infektsioonioht. See on ekstreemne näide, kuid aidsi põdevatel emadel ei soovitata oma lapsi imetada, sest nõnda võib viirus edasi kanduda.»

Lisaks tõi Byam-Cook välja, et rinnapiima kaudu saab laps neid samu ravimeid, mida kasutab amm. «Kui seda teha, siis peab inimest tõeliselt usaldama,» rõhutas ta.

Natasha valis piimasegu asemel rinnapiima, sest teab kui palju eeliseid viimasel on. Näiteks oli talle oluline, et tänu rinnapiimale väheneb lapsel haigestumise tõenäosus, tal õnnestub tulevikus kergemini säilitada tervislikku kehakaalu ning väheneb allergiate tekkimise võimalus.

Kuigi Cati perel polnud midagi selle vastu, et sõbranna last imetas, koges ta mõnikord sõprade halvakspanu ja veidraid pilke. «Nad kirtsutasid oma nina,» tunnistas Cat. Ma arvan, et nad ei saanud meist aru, sest paljud naised peavad imetamist ema ja lapse väga privaatseks toiminguks. Ise nad nii ei oleks teinud. Ma saan aru, et mõni naine võib tunda armukadedust kui teine naine tema last imetab. See on vast ebatavaline, et ma suhtun sellesse nii rahulikult, aga ma olen loogiliselt kaalutlev, mitte emotsionaalne inimene.»

Kui Esme oli kahe ja poole kuune, oli ta piisavalt juurde võtnud ja normaalkaalus. Natasha lõpetas ravimite võtmise ja hakkas rinnapumba abil uuesti piima tootma. Tasapisi saigi ta piima rinda tagasi ja toitis edaspidi Esmet oma rinnapiima või võõra rinnapiimaga, mille annetas talle Facebooki kaudu leitud lähedal elav ema. Natasha on siiani oma sõbrannale väga tänulik, et too raskel ajal hädast välja aitas.

Eestis loodi 2010. aastal Ida-Tallinna Keskhaiglas emapiimapank, mis vahendab doonorpiima vastsündinutele, kes seda vajavad. Doonorrinnapiima saavad eelistatult sügavalt enneaegsed ning seejärel suuremad enneaegsed vastsündinud. Võimalusel saavad doonorrinnapiima ka haiged ajalised lapsed. Kuid niipea, kui lapse oma ema rinnapiima kogus on piisav, tuleb lõpetada doonorrinnapiima andmine ning laps saab edasi oma ema rinnapiima. Vaata lähemalt SIIT!

Hea lugeja, kui Sul poleks terviseprobleemide tõttu võimalik oma last ise imetada, kas laseksid seda teha kellelgi teisel?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles