Saksa feministid protesteerivad elusuuruses Barbie-maja vastu

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barbie-maja Berliinis.
Barbie-maja Berliinis. Foto: AFP/SCANPIX

16. mail avatakse Berliinis elusuuruses Barbie-nuku «unistuste maja». Kohalikud feministid on aga selle vastu.

Barbie Malibu mõis pakub Barbie kodulehe selgitusel fännidele võimalust kogeda omal nahal seda, kuidas kuulus nukk «elab». Maja külastamise pilet maksab täiskasvanule 15 eurot ja lapsele 12 eurot. Klient saab Barbie garderoobis nuku elusuuruses rõivaid selga proovida ja köögis küpsetamist mängida. Lisatasu eest saab proovida kaht Barbie karjäärisuunda, ehk lasta end muuta modelliks või pop-staariks, vahendab Huff Post.

Saksamaa vasakpoolse partei Die Linke noored moodustasid grupi Occupy Barbie Dreamhouse, mis kavatseb avamispeole protestima minna, sest Barbie-maja tutvustab noortele tüdrukutele ahistavaid soostereotüüpe. «Nad esitlevad küpsetamist, meikimist ja laulmist nii, nagu need oleks õiged elu eesmärgid,» selgitas majavastane Michael Koschitzki (27) ajalehele Der Spiegel.

«Meie protest ei ole suunatud lapsevanemate ega Barbie-nukkudega mängivate laste vastu (kuigi Barbie kehaga päris naine oleks anorektik, ta ei suudaks kõndida ning tal ei oleks kunagi «päevi»),» on kirjas Occupy Barbie Dreamhouse Facebooki lehel. «Me protesteerime naise kuvandi vastu, mida Barbie-maja kinnistab.»

Meeleavaldajad näitavad oma põlgust sellega, et muudavad Barbie-maja reklaamivaid plakateid. Näiteks joonistavad nad Barbie-nuku piltidele näokarvu ja prille ning kirjutavad juurde «Õuduste maja».

Barbie tootja Matteli esindaja sõnul on Barbiest saanud taas vahend kellelegi, kes tahab selle abil oma tegevust edendada ja tähelepanu saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles