Põhjuseid, miks täna tuleks dieedist loobuda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalulangetamine võib tulla kasuks, aga seda tasuks teha vastutustundlikult.
Kaalulangetamine võib tulla kasuks, aga seda tasuks teha vastutustundlikult. Foto: SCANPIX

6. mai on rahvusvaheline dieedivaba päev (International No Diet Day). See päev on pühendatud oma kehaga leppimisele, olgu see kui suur ja millise kujuga tahes. Veel püütakse selle tähtpäevaga juhtida tähelepanu dieediga seotud terviseriskidele.

Rahvusvaheline dieedivaba päev sai alguse 1992. aastal Ühendkuningriikides. Feministlike rühmituste eestvedamisel on see edasi levinud ka USAsse, Kanadasse, Austraaliasse, Uus-Meremaale, Indiasse, Iisraeli, Taani ja Brasiiliasse. 6. mail peetava dieedivaba päeva sümboliks on helesinine lint.

Portaalis bodylovewellness.com on sel puhul välja toodud põhjuseid, miks peaks dieedi pidamisest loobuma.

  • Enamik dieetidest on määratud hukule. Esialgu võtadki alla, aga mõne aja pärast hakkab kaal tagasi kogunema. Halvemal juhul on kaalunumber hiljem hoopis kõrgem kui enne dieedi pidamist.
  • Dieedi pidamine õpetab kaaluga kimpus olevale inimesele, et ta ei saa usaldada oma sisetunnet. See sisemiste signaalide ignoreerimine mõjutab ka teisi dieedipidaja eluaspekte ning ta hakkab veelgi rohkem sõltuma välistest mõjuritest ja teiste arvamusest.
  • Dieedipidaja enesehinnang on enamasti seotud tema kehakaaluga. Ta tunneb end hästi siis, kui kaal langeb ja väga halvasti siis, kui kaal tõuseb.
  • Dieedi süsteem nõrgestab enesehinnangut, sest selle lõpus võib inimene arvata, et tal puudub endal igasugune tahtejõud. Tegelikult õpitakse dieedi tõttu enda sisemist tahet ignoreerima.
  • Dieedipidajale pole tihtipeale söök enam toitmiseks – seda nähakse kui preemiat või karistust.
  • Dieedipidaja (enamasti naise) elu hakkab keerlema ümber toidu ning tähelepanu nihkub teistelt olulistelt asjadelt (suhted, töö jms) eemale.
  • Dieedireeglite tõttu lahterdatakse tihti toidud kas «pahadeks» või «headeks». Inimloomus on juba kord selline, et ihaldatakse ikka seda, mis on keelatud. Mõni ime, et dieedi ajal tahab inimene veel rohkem selliseid toitusid, mis pole talle lubatud.

Usalda rohkem oma sisetunnet ja vali tervislik eluviis. Naudi tänast dieedivaba päeva!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles