Piinlikud seksiga seonduvad küsimused, mida ei julgeta küsida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seks on elu normaalne osa, kuid sellest rääkimine ja sellega seonduvate probleemide lahti harutamine nõuab mingil põhjusel julgust. Huff Post võttis kokku piinlikud seksiga seotud küsimused ja küsis ekspertidelt vastuseid.

Kas seksi ajal on võimalik kogemata pissida?

Kui kondoom on terve ja oled välistanud võimaluse, et märg laiguke voodis võis tekkida mehe tegevuse tulemusel, nuusuta seda. Kas märg koht lõhnab uriini järgi? Kui jah, siis sul on vastus käes. Arst ja õppejõud Lauren Streicher sõnas, et ka pärast tualeti kasutamist on võimalik, et naise põies on veel väike kogus uriini. Teatud positsioonid - näiteks misjonäri asend - võivad osutada põiele survet ning selle tulemusel võib juhtuda, et naine pissib.

Kui see juhtub harva, siis pole muretsemiseks põhjust. Kui vedelikul puudub lõhn ja su kuupuhastus on lähedal, siis võis tegemist olla ka ejakulatsiooniga. Streicher lisas, et kui vedeliku eritust ilmneb aga tihti ja tegemist on uriiniga, siis võib olla põhjuseks kusepidamatus. Sellisel juhul tuleks seda mainida oma günekoloogile.

Miks ma mõnikord seksi ajal kontrollimatult naerma või nutma hakkan?

Indiana ülikooli teadlane Debby Herbenicki kinnitusel on seks neuroloogiline ja emotsionaalne sündmus. Teisisõnu on see intensiivne ja alastiolek - nii füüsiliselt kui ka emotsionaalselt - kellegi juuresolekul võib ootamatuid tundeid tekitada. Emotsionaalne reaktsioon võib tekkida hormoonide tõttu. Sina ise tunned end kõige paremini: kui sulle tundub, et midagi on korrast ära, siis räägi sellest oma partneri või mõne terapeudiga.

Ma pole veel menopausi lävel, kuid mu suguelundid on uskumatult kuivad - isegi siis, kui tunnen seksuaalset tungi. Kuidas see võimalik on?

Vagiina loomulikus libestamises mängivad rolli erinevad faktorid, kuid Streicheri sõnul võivad vagiina kuivaks muuta kõik asjad, mis mõjutavad su hormoonitaset või vereringet kehas. Tema kinnitusel kogeb umbes 5 protsenti suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutavatest naistest seda, et nende suguelundid muutuvad kuivaks.

Teised süüdlased võivad olla veel allergiaravimid, rinnaga imetamine, kemoteraapia, katseklaasiviljastamine ja diabeet. Streicher soovitas kasutada enne seksi libesteid, mida on võimalik apteekidest soetada.

Kas veritsemine pärast seksi on normaalne?

Kui veri on heledat värvi ja seda esineb vaid ühel korral, siis võib tegemist olla vaid ärrituse või hõõrdumisest tuleneva veritsemisega. Aga kui seda juhtub korduvalt ja verd tuleb arvestatav kogus, siis peaksid panema aja oma günekoloogi juurde. Veri võib tulla emakakaelast, emakast või seda võib tekitada mõni nakkushaigus nagu klamüüdia või gonorröa.

Rääkides kehavedelikest...

Dr Streicher annab siinkohal väikse inimeseõpetuse loengu: vagiina normaalne pH-tase jääb 3,5 ja 4,5 vahele ning see tekitab parimad tingimused heade bakterite kasvamiseks. Kui pH-tase on liiga kõrge, siis need bakterid ei saa elada ning mitte nii head bakterid võtavad võimust, tekitades imeliku lõhna ja ka nakkusi nagu bakteriaalne vaginoos.

Normaalsel spermal on kõrge pH-tase, umbes 7,4 kandis. Seega kui pH-tase su vagiinas on niigi kõrge või kui sa seksid tihti, siis võib kõrge pH-tasemega sperma pH-taset su vagiinas tõsta. Ka kuupuhastus võib mõjutada pH-taset vagiinas. Streicher ütles, et tema kirjutab patsientidele mõnikord spetsiaalset geeli välja, mis aitab pH-taset normaliseerida.

Aga kui seksijärgne lõhnabukett meenutab pesuvalgendaja või kloori lõhna, siis ei tarvitse arsti kinnitusel muretseda: see on vaid sperma lõhn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles