Kuidas hormoonid väidetavalt naisi mõjutavad?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga paari kuu tagant tuleb välja mõni uus uuring seoses sellega, kuidas hormoonid mõjutavad naiste valikuid, soove, eelistusi ja tujusid.

Huff Post toob välja viis uuringut, kus on uuritud, mismoodi hormoonid naisi väidetavalt mõjutavad.

Suurenenud (või vähenenud) seksitung

Aprilli lõpus avaldatud uuringu järgi võivad östrogeeni ja progesterooni tasemed mõjutada seda, millises seksuaalses tujus on naised. Teadlased leidsid, et östrogeen tõstis katsealuste seksuaaltungi, samas kui progesteroon langetas seda. Testosteroon ei mõjutanud oluliselt seksitungi tõusu ega langust. Tuleb ära märkida, et uuringus osales vaid 37 naist.

Naiselikud mehed muutuvad ligitõmbavaks (kui võtad beebipille)

Samuti aprillikuus avaldatud Suurbritannia uuringust selgus, et heteroseksuaalsed naised, kes võtavad parajasti beebipille, tunnevad suuremat ligitõmmet naiselike meeste poole. Noori naisi testiti kahel korral: ühel korral ajal, mil nad ei võtnud pille ja teisel korral, kui nad võtsid pille. Enne pilli võtmist väitsid naised, et neid tõmbab pigem mehiste meeste poole, kel on laiem lõug ja rohkem mehiseid näojooni. Uuringus osales vaid 18 naist.

Hormoonid mõjutavad valimiseelistusi

2012. aasta oktoobris ilmunud uuring väitis, et ovulatsiooni ajal hääletavad naised pigem liberaalsete poliitikute poolt. See uuring tehti aga üsna kiirelt avalikkuse poolt maha ja nimetati ekslikuks.

Hormoonid mõjutavad karjäärieelistusi

2011. aasta septembris välja tulnud uuring tõestas, et suguhormoonid võivad aidata määrata meeste ja naiste hilisemaid karjäärieelistusi. Teadlased uurisid noori, kel oli kaasasündinud neerupealiste hüperplastia (CAH) - geneetiline seisund, kui meessuguhormoone on liiga palju - ja nende sugulasi, kel polnud CAH-d. Selgus, et CAH-ga naised huvitusid rohkem asjadest, ilma CAH-ta naised aga olid enam huvitatud inimestest. Ehk siis tüdrukulikud hormoonid tekitavad tahtmise hiljem elus töötada pigem näiteks õpetajana, kuid mehised hormoonid tekitavad tahtmise teadusega tegeleda.

Hormoonide tõttu meeldivad naistele «pahad poisid»

Vastavalt 2012. aasta maikuus ilmunud uuringule, mõjutab menstruaaltsükkel seda, millised mehed naistele meeldivad. Teadlased tegid kindlaks, et ovulatsiooni ajal eelistavad naised seksikaid mehi usaldusväärsetele meestele. Uuringust jäi segaseks, milliste parameetrite järgi mõõdeti meeste seksikust või usaldusväärsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles