Toitumisnippe kiire eluviisiga naisele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toitumisspetsialist Jackie Lynch annab portaalist Zest nõu kiire eluviisiga naistele, kuidas optimeerida tööviljakust, vältida keskpäevaseid peavalusid ja hoiduda liigsest näksimisest tööpäeva jooksul.

Ära kannata nälga

Näljatunne võib kahandada su töövõimekust, sest stressitase tõuseb. Tervislikud snäkid vaigistavad kõhukorinat. Selleks on soovitatav juba varem kodus suupisted valmis teha, et mitte osta hetke ajel ebatervislikku näksimist.

Kui vahepalad sulle ei meeldi, siis mõtle hoolikalt läbi, mida põhitoidukordade ajal sööd. Pead kauem vastu, kui su eines on piisavalt valku ja kiudaineid. Head allikad nendeks on liha, kala, munad, pähklid, seemned, läätsed, kikerherned ja oad. Söö neid leiva, pruuni riisi või täisterapastaga ja juurde võta aedvilju, et kiudainete normi täis saada. Näiteks söö täisterasepikuga tehtud kanavõileiba spinati ja avokaadoga või läätsesuppi tomatiga.

Hommikupuder

Me kõik teame, et hommikusöögist loobumine head ei tähenda. Söö hommikusöögiks kaerahelbeputru, millest eraldub energiat tasapisi ja kõht püsib kauem täis. Kui sul pole pudru keetmiseks hommikul aega, siis tänapäeval on müügil ka mitmeid kiirputrusid ja kaerahelvestega müslit, millele ei kulu palju aega.

Magneesium peavalu vastu

Kui tegeled intensiivselt vaimse tööga ja puhkepausideks aega napib, võib juhtuda, et keset päeva võib sind tabada painav peavalu. Ära unusta juua piisavalt vett. Võid juua ka taimeteed, kuid kofeiini sisaldavad teed ja kohv siin puhul kasuks ei tule – need mõjuvad diureetikumidena ja viivad vedeliku kehast välja.

On ka mõned toidud, mis võivad migreeni süvendada, näiteks šokolaad ja juust. Vaheta need spinati, vesikressi või rukola vastu välja. Need sisaldavad palju magneesiumi ja B-vitamiini. Magneesiumil on ka rahustav toime.

Veresuhkur hoia tasakaalus

Suhkur on sõltuvusttekitav. Võib olla, et toit, mida sööd, sisaldab omajagu suhkrut, mis paneb sind seda veelgi enam tahtma. Suhkrurikkad toidud ja rafineeritud süsivesikud (valge sai jt küpsetised, valge riis ja makaronid) võivad tõsta veresuhkru taset ja mõjutada tuju, tekitades veelgi suurema tahtmise suhkru- ja süsivesikurikaste toitude ning stimulantide (alkohol, kohv) järele. Väldi seda ja söö toitusid, millest energia vabaneb aeglaselt.

Katsu süüa (või näksida) midagi iga kolme tunni takka, et veresuhkur ei langeks ja sul ei tekiks suur isu magusa järele. Söö väike puuvili ja 4-5 mandlit, Brasiilia pähklit, sarapuupähklit või Kreeka pähklit. Kui sul on tugev magusaisu, siis võta kaks tükikest tumedat šokolaadi, milles suhkrut on vähe. Isu võib vähendada ka taimetee joomine.

Ära söö harjumusest

Kui aega on vähe, tekivad kergesti halvad toitumisharjumused. Su toitumine peab olema mitmekülgne - pane tähele, et saaksid kõiki vajalikke toitaineid: valku, rasvu, süsivesikuid, vitamiine ja mineraalaineid. Hea harjumus, millest ei tohiks loobuda, on igal hommikul tervisliku hommikusöögi söömine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles