Lihtsus väikese vürtsiga

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka kleidi eest: sametmantel Tallinn Dollsilt.
Ka kleidi eest: sametmantel Tallinn Dollsilt. Foto: Peeter Langovits

Lihtne lõige, julge värv ja hea kangas on märksõnad, mis e-kaubamaja Fashion Days tegevjuhi Heidi Raamat-Arrase riietust kõige paremini iseloomustavad. Tema moearsenalist ei puudu ka kuulsad Jimmy Chood ega Eesti moekunst.

Silmapaistvalt stiilne ja värvijulge Heidi Raamat-Arras (30) on üks neid õnnelikke, kelle töö on juhtumisi ka tema hobi.   

Tallinna Tehnikaülikooli ehitusteaduskonnas kõrghariduse saanud, pikemalt telekommunikatsiooni­äris töötanud ja selle kõrvalt juba siis moeüritusi korraldanud naine juhib läinud sügisest ostuklubi põhimõttel tegutsevat Šveitsi päritolu e-kaubamaja Fashion Days (www.fashiondays.ee) Eesti rakukest, mis kaupleb maailmakuulsate brändide riiete, jalanõude, kodu- ja elustiilitoodetega.

Ja seda erinevalt tavapoest supersoodsalt, tihti kuni 80-protsendiliste allahindlustega.
See tähendab, et moodi järgivad ja jälgivad nii tema riidekapp kui ka arvutiekraan. Küll harva, kuid juhtub isegi seda, et kui Raamat-Arras  hommikul kusagil netipoes midagi ihaldusväärset ja pealekauba veel soodsa hinnaga tabab, läheb tellimus teele.

Seejuures on ta siiski valiv ja uisapäisa ei talita: viimaste trendidega ilmtingimata kaasas ei käi, panustades pigem ajatutele asjadele, mida loodab kanda aastaid. Pealegi meeldib talle rohkem hoopis vaadelda, kuidas mood ja moeteadlikkus ajakirjandusest tänavale levib.

Mood on talle aga meeldinud lapsest peale. «Kuigi mulle pole loomupärast kunstiannet ülemäära palju antud, joonistasin väikese tüdrukuna vihikute viisi kleite ja seelikuid,» naerab ta. Sellega tema moelooming siiski piirdus, kuid kleitidel on garderoobis mantlite kõrval oluline koht tänaseni. Võiks ju ka arvata, et kõik tema seljas ja jalas on pärit netipoodidest, kuid sugugi mitte – päris palju kannab ta ka Eesti moekunstnike autoriloomingut.

Kleidid ja mantlid
«Mu garderoob koosneb suuresti kleitidest ja mantlitest. Need on küll enamasti lihtsa ja konservatiivse lõikega, kui et liiga toretsevad, kuid alati mõne erilise pisidetaili või mustriga, mis lisab mängulisust. Teisisõnu, pigem eelistan minimalismi vürtsitatult väikeste vimkadega. Viimastel aastatel on selgeks läbivaks jooneks lisandunud naiselikkus.»

Netist kirbuturuni
«Eelistan pigem ajatuid ja kvaliteetsest materjalist asju, lootes siiralt, et kannan neid aastaid. Kui midagi isegi jääb mingil ajal kappi seisma, pole kahtlust, et mõni aasta hiljem on see «unustatud vana» uuesti seljas.

Ja kuigi olen osalt emotsiooniostja, eelistan isegi siis tänu väljakujunenud stiilile endale omaseid lõikeid, värve ja brände ning pole karta, et need ülejäänuga ei klapiks.

Eriti armastan netipoode, soetades sealt peamiselt kingi, saapaid ja muid aksessuaare. Netist pärinevad näiteks mu lemmikkingad Jimmy Chood ja lemmikmärgi Red Valentino rõivad, mis meie kaubanduses on väga kallid ja mida netist võib sooduspakkumistelt leida mõistliku hinnaga.
Aga näiteks Telliskivi kirbuturult olen soetanud ühe musta siidist maksikleidi, millest on saanud mu kolme viimase suve lemmik!»

Silmatorkavad värvid
«Kannan meelsasti erksaid värve, eriti kevadel. Samas meeldib mulle ka puhas valge toon. Must on aga alati see, milles tunnen end turvaliselt.»

Kõrged kontsad
«Mu moenõrkuseks on kõrged kontsad. Ehkki mul on kapis madalaid saapaid ja baleriinasid, tunnen end mugavalt üksnes kõrgeid kontsi kandes.

Riietust vürtsitavatest pisiasjadest meeldivad näiteks lipsukesed. Mantlite juures jälgin hoolega, et kangas oleks kvaliteetne. Kotid ja kingad peavad olema nahast.»

Teksad ainult kodus
«Kontoris mind teksades ei näe. Samas on väga hea tõmmata kodus jalga oma lemmikteksad – iga asja jaoks on oma koht ja aeg. Muide, mul on isegi nahkpüksid olemas!»

Pärlid eesti moekunstnikelt
«Eesti moekunst on mu riidekapi pärl. Eriti meeldivad kohalike moeloojate mantlid ja jakid. Samuti olen lasknud neil enesele disainida-õmmelda sobilikke kontorikleite, sest just neis tunnen end tööl kõige mugavamalt.

Lemmikdisainerid on Karolin Kuusik, Piret Ilves ja Hanna Korsar; ühe mu erilise mantelkleidi autor on aga Kristina Viirpalu. Minu garderoobi tõeline aare on aga imeline pruutkleit, mille valmistas Hanna Korsar. Eriline on ka selle kevade lemmik, kollane mantel Piret Ilveselt. Eesti moemärkidest armastan Tallinn Dollsi ja Iris Janvieri.»

Neli stiilitarkust

•    Püüa massist eristuda – riided annavad selleks ühe võimaluse.

•    Kanna seda, milles tunned end hästi. Siis mõjud ka teistele enesekindlamalt.

•    Stiil kujuneb välja aastatega. Kui leiad selle õige ja oma, on mõnus selle äratundmisega edasi minna. Minu märksõnadeks on lihtsad lõiked, julged värvid ja head-ehedad kangad.

•    Kvaliteetne kangas, olgu see ehtne vill, puuvill või siid, on hea rõiva alus.

Moelised lemmikud

Film: armastan muu hulgas neid, kus lisaks sisule on tähtis roll ka kostüümidel. Näiteks kaasakiskuva looga «Marie Antoinette» Kirsten Dunstiga peaosas. Tolle ajastu mood on niivõrd intrigeeriv ja mänguline, et pakub mõnusa lisaemotsiooni.

Raamat: ei oskagi üht ja ainsat esile tuua, pigem mainiksin Eesti ajakirju Mood ja Anne&Stiil.

Linn: linnu, mis pakuvad midagi hingele, on palju. Moe seisukohast aga meeldib London. Ka ostlemiseks.

Moekunstnik: julgustan kõiki kandma Eesti moekunstnike loomingut.

Bränd: Red Valentino armsate detailidega, Mulberry kvaliteedi ja reserveeritusega, Burberry ajatu joonega, Ted Baker vahvate kangastega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles