Võileib ajalehe sisse!

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihklel Maripuu

Kui volbriõhtul ilm vähegi soosib, sättige end aeda või looduskaunisse kohta piknikku pidama. «Suur võileib näppu ja magustoit purgiga kaasa,» annab toidusoovituse kohviku Kohalik peakokk Elar Jürimäe.

Mõistagi kõlbavad suur võileib ja käepärane purgidessert ükskõik milliseks kevadiseks õueõhtuks või väljasõiduks, täiendab Uue Maailma popi söögikoha Kohalik peakokk Elar Jürimäe oma volbrimenüü soovitust.

Kui muidugi just erilist tuhinat grillida pole – Lellest pärit kokk mainib, et tihti on tema kevadpühad möödunud kodukandis just grilli või ka lõkke ääres, kus kevadist koristusprahti põletatakse. Viimasel juhul, muide, on ka tuhakartulid menüüs täiesti asjakohased.

Koka sõnul on aga põhiline, et nii volbriks kui ka muuks puhuks mõeldud õuetoitu oleks lihtne teha ja süüa. «Et poleks tarvis taldrikute ja nugade-kahvlitega jännata ning et toit passiks ka külmalt,» lisab ta ja näitab ette, kuidas sooja võileiba piknikule võtmiseks paberisse mähkida ja näpu vahele võtta.

«Väga käepärane!» kiidab ta ja lisab, et saia asemel võib tema retseptis kasutada ka rukkipalu. Ja kui tahta toekat suutäit pikemalt soojana hoida – ehkki jahtunult maitseb see sama hästi –, võib selle ka fooliumisse panna. Kes trükivärvi ei pelga, võib selle ka vanasse ajalehte pakkida.

Ehkki kohvik Kohalik järgib köögis vägagi sõna «kohalik», pakkudes taludest pärit liha, Pärnu vete kala ja koduse moega kooke – üks menukamaid on peakoka ema retsepti järgi tehtud Napoleon –, eelistaks peakokk volbril magusroaks koogitüki asemel hoopis mõnd kreemist maiust, mida saab kaasavõtmiseks näiteks purki sulgeda.

«Siiski, väikeste lusikateta sel puhul ei saa,» mainib ta. Näidates maja hoovi poole, kuhu varsti tuleb lisaks grillile väike peenramaa ürtide, salatite ja muu rohelise tarvis, mis kohviku köögi veelgi kohalikumaks muudab, pakub ta välja ka joogivariandi.

Näiteks võiks termosesse kuumutada koduseid mahlu, mille viimased varud veel keldris ja mis ei lase kevadõhtute rõskusel kehasse pugeda. Ning miks mitte kuuma jooki ka mõnd glögivürtsi sisse segada.

Võileib kana, mozzarella ja ürdikreemiga

Neljale

•    2 saia (nt pikka sai, ciabatta, sobivad ka rukkipalad)

•    350 g mozzarella juustu

•    4 tomatit

•    1 pott ürte ja/või rohelist salatit (nt basiilikut, rukolat)

•    300 g broilerifileed

•    70 g oliiviõli

•    veidi soola, suhkrut, pipart

Lõika mõlemad saiad neljaks viilakaks. Määri need oliiviõliga ja rösti pannil mõlemalt poolt kergelt läbi. Laota neljale saiapoolikule tomati ja mozzarella viilud ning rebi veidi ürte-rohelist. Küpseta saiu ahjus, kuni juust on sulanud.

Prae pannil broilerifileed, maitsesta soola, pipra ja veidikese ürtidega. Viiluta liha ning aseta tomati ja juustu peale. Püreesta kannmikseris ühtlaseks kastmeks oliiviõli, ürdid-salat, sool, pipar ja suhkur.

Vala kaste lihale ja aseta kõige peale ülejäänud neli röstitud saiaviilu. Keera paberisse.

Šokolaadikiusatus ananassi-confit’ga

Neljale

•    1 värske ananass

•    50 g valget šokolaadi

•    50 g tumedat šokolaadi

•    250 g mascarpone juustu

•    veidi fariinsuhkrut, kaneeli, Vana Tallinna likööri, laimimahla

Puhasta ja lõika ananass meelepärasteks kuubikuteks. Hauta pannil õrnalt segades fariinsuhkru ja Vana Tallinnaga 10–15 minutit.

Sulata veevannis nõus mõlemad šokolaadid eraldi. Sega mõlemale sulašokolaadile juurde 125 g mascarpone’t.

Aseta kreemid kihiti nelja väiksemasse serveerimisnõusse või purki. Vala kõige peale ananassi-confit ja soovi korral kaunista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles