Nõuandeid, kuidas palka juurde küsida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi palgalõhe meeste ja naiste vahel on vähenenud, teenivad näiteks ameeriklannad 78 senti iga meeste poolt teenitud dollari kohta. Õiglane palk puudutab mõlemaid osapooli ja äärmiselt oluline on ka oskus palka juurde küsida, kui arvad, et su praegune palk pole tehtava töö vääriline.

Kuidas alustada? Kuidas leida enesekindlust ja julgust, et palka juurde küsida? GalTime annab nõu.

Tee kodutööd. Kunagi pole mõistlik küsida tööandjalt suvalist summat palgalisaks. Uuri eelnevalt, kui palju sinu ametikohal võiks palka saada. Vaata üle ka elamisele kuluvad summad, et oskaksid arvestada, kui palju võiks olla minimaalne summa, mida iga kuu juurde teenida.

Vali õige aeg. Ära pöördu tööandja poole palgatõusu sooviga ilma eelneva hoiatuseta. Lepi kokku kindel kohtumisaeg, et ülemus saaks ainult sinule ja su jutule keskenduda. Kui sind ootab ees arenguvestlus, siis see oleks hea aeg, mil uurida palgatõusu võimaluste kohta.

Valmista end ette. Kirjuta üles kõik oma argumendid, miks sa palgatõusu väärt oled ja seejärel sea need tähtsusejärjekorda. Millised on olnud su suurimad saavutused viimase aasta jooksul? Alusta kõige muljetavaldavama argumendiga. Oluline on ka see, et su jutul oleks mõjuv algus ning et sa ei näeks välja kartlik või tagasihoidlik.

Lepi kokku jätkukohtumine. Kui oled oma argumendid ette lugenud, ära eelda, et ülemus sulle kohe vastata oskab. Leppige kokku aeg näiteks nädal aega hiljem, et ülemus jõuaks asja üle mõelda ja vajadusel oma ülemustega asja arutada.

Valmistu erinevateks vastusteks. Isegi, kui ülemus on nõus, et oled palgatõusu väärt, ei pruugi tal olla võimalik seda sulle anda. Võib-olla arvab ülemus, et sa pole veel palgatõusuks valmis ja pead end veel tõestama. Ära lase negatiivsel vastusel su töötahet murda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles