Pereterapeut: mida «hullemini» laps käitub, seda suuremas hädas ta reeglina on

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pereterapeudi Meelike Saarna selgitusel on lapsevanema kohus märgata lapse käitumise taga olevaid katmata vajadusi ning kõigis emotsionaalsetes olukordades, kus osalisteks on laps ja täiskasvanu, lasub vastutus viimasel.

«Väga paljudes neis olukordades, kus vanem tajub last kui pahategijat ja karistamisväärset, vajab laps tegelikult vanema abi, sest mida «hullemini» laps käitub, seda suuremas hädas ta reeglina on,» selgitas terapeut Õhtulehele, miks on oluline last kuulata, temaga kokkuleppeid sõlmida ja temast aru saada. Kui karistamisel kasutada jõudu, nopib laps üles sõnumi, et ta ei ole tähtis, temast ei olene midagi, ta ei ole väärtuslik ning ta ei ole armastust ja usaldust väärt.

«Sellest lapsest kasvab suure tõenäosusega selline täiskasvanu, kes ei oska lugu pidada ei endast ega teistest ning jõuring kordub taas ja taas. Parem on lapsel kasvada üles hoolimise ja armastamise toel – see räägib talle, et ta on väärtuslik, ning selle kaudu õpib ta hoolima teisest, usaldama ennast ning teisi,» lisab Saarna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles