Lapsevanemaid üllatab, et lapse löömine on teise astme kuritegu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ehkki lastekaitseseadus ütleb, et lapse alavääristamine ja füüsiline karistamine on keelatud, leidub suur hulk vanemaid, kes ei suuda end sõnade abil kehtestada ja karistavad last füüsiliselt.

Vanemad teevad enamasti üllatunud näo, kui kuulevad, et vitsa või rihma andmine on teise astme kuritegu, mille eest on karistusena ette nähtud rahaline karistus või koguni viieaastane vangistus, kirjutab Õhtuleht.

2012. aastal jõudis kohtusse juhtum, kus isa karistas oma alaealist last vitsa või rihmaga vähemalt kord nädalas, sest ta ei suutnud oma emotsioone kontrollida ega osanud muud karistust välja mõelda. Tänavu aasta alguses lõpetas Põhja ringkonnaprokuratuur kriminaalmenetluse ja isale määrati karistuseks 100 tundi üldkasulikku tööd.

Pereterapeut Meelike Saarna sõnul on kahjuks paljude praeguste täiskasvanute kunagise kasvukeskkonna mudel seesugune, et neil on raske mõista võimu hävitavat mõju suhtele - vägivalda peetakse nii-öelda tavaliseks kasvatusviisiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles