Lugeja küsib: mida teha, kui isa hoiab DNA-testist kõrvale?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Plaanin isaduse tuvastamiseks pöörduda kohtu poole, kuna lapse isa ei ole nõus vabatahtlikult oma isadust tunnistama. Laps on seitsmekuune. Proovisin sellest lapse isaga rääkida, kuid hetkel ta väidab, et tema ei kavatse DNA-testiks ega kohtusse tulla. Sõidab ära Soome tööle. Mure ongi järgmine: mina tasun riigilõivu 250 eurot ja DNA-testi kulud 171 eurot, mille lootsin kohtu kaudu kostjalt tagasi saada, aga kui ta ei ilmugi välja, siis jäävad kõik kulud minu kanda ning tulemust elatise saamiseks ei saa ikka. Kas selleks rakendatakse mingeid võtteid, et tema isadust saaks tuvastada ja elatisraha välja mõista?» soovib noor ema teada.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.


Kui algatate kohtumenetluse põlvnemise tuvastamiseks, ei ole lapse bioloogilisel isal (st mehel, kelle suhtes vastav menetlus on algatatud) õigust kohtu poolt määratud DNA-testist keelduda. Kui lapse isa ei ilmu kohtu korraldusest hoolimata kohtuistungile, võib kohaldada sundtoomist ja samuti võib seda teha olukorras, mil kohtu poolt kohustatud isik ei ilmu DNA-testi tegemisele.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles