Smuuti – tervisepomm klaasis

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astelpaju ja õietolmuga: smuuti 
autorid Elisa Oras (vasakul) ja Mariin Manglus.
Astelpaju ja õietolmuga: smuuti autorid Elisa Oras (vasakul) ja Mariin Manglus. Foto: Mihkel Maripuu

Smuuti võib vabalt olla jõujook, mis teid tõrksalt taganevast talvest üles turgutab. Isegi kuuseokkad võib vitamiinirikkas poputamiskokteilis käiku lasta, ütleb toitumisnõustaja Külli Holsting

Arvamus, nagu tähendaks smuuti ainuüksi piimakokteili paari marjaga, on raske kaduma, tõdeb toitumisnõustaja Külli Holsting – üks neist, kes läinud pühapäeval Eesti toitumisteraapia assotsiatsiooni taimetoidupäeval osalt just selle müüdi murdmiseks smuuti meistrivõistlused korraldas.

Sestap oligi võistlejail kohustus kasutada joogis vaid taimseid koostisaineid, sealhulgas rohelisi salateid, ürte, kurki. Selle kõrval segasid võistlejad smuutidesse ka lutserniidusid, mooruspuumarju, rabarberitükke, õietolmu, apteegitilli, kanepiseemneid, kookosõli, spinatit, mangot, greibimahla, mullivett, India pähkleid...

Ent võidu­smuutis, mille autoriks oli taimetoidurestorani Inspiratsioon meeskond, leidus oluline koht ka kuuseokastel. Toitumisnõustaja Erle Jõema, kes samuti võistlust korraldas, lisab, et nüüd, kui loodus tärkama hakkab, võiks need vabalt asendada ka kuusevõrsetega.

Roheline kõige kasulikum

Muidugi ei tähenda see, et smuutisse ei võiks ka jäätist, jogurtit või hapupiima panna – kodus tehke ikka nii, nagu maitse ja fantaasia lubavad. Nagu ütleb Holsting: smuutisse võib segada kõike, mida teie kann- või saumikser purustada suudab. Ka kõvemaid köögivilju, näiteks porgandit, peeti, kapsast. Siiski, need võiks enne riivida või hakkida.

Samuti sobivad smuutisse energiarikkad pähklid ja seemned ning kuivatatud puuviljad, mida võiks enne mikserdamist leotada. «Kui kasutate leotamata seemneid-pähkleid, võiks need purustada kannmikseris esimesena ja alles siis lisada pehmemad koostisosad,» mainib ta. Ka kaerahelbed või toortatar passivad smuutisse, viimast võib ka enne idandada.

Kõneldes taimsest smuutist kui kasulikust tervisejoogist, märgib Holsting, et kõige rohkem vajalikke toitaineid leidub rohelistes lehtviljades. Eriti umbrohtudes, nagu võilill, naat, malts, kõrvenõges või orashein – nii et kui esimene roheline tärkab, mikserdage smuuti sisse neid hoolega. Sama kasulikud on rohelised salatid, nagu Rooma salat või spinat, samuti ürdid.

«See roheline võikski olla smuuti põhjaks,» soovitab Holsting. Täienduseks lisage mõnd magustajat-maitseandjat, näiteks puuvilju ja/või marju ning vedelikku – tavalist vett, taimeteed, mahla või miks mitte ka taimset piima mandlist, kookosest, kaerast, riisist või kinoast.

Puuviljadest tarvitatakse kõige rohkem banaani ja avokaadot, sest mõlemad annavad joogile kreemja tekstuuri. Banaan lisab ka magusust, avokaado olulisi rasvhappeid. Lastele, kes võõristavad smuutis rohelisi salati- või umbrohuliblesid, võiks sinna lisada mustikaid või musti sõstraid, mis need edukalt peidavad.

Tõhus turgutaja astelpaju

Kevadväsimuse vastu aitavad Holstingu sõnul hästi eestimaised marjad, mida nii mõnelgi veel sügavkülmas läinud suvest varuks. Samuti kõik tsitruselised, mille valge osa ja seemned tuleks enne kann­mikseris purustamist eemaldada. Head jõuandjad on ka kõik idandid, võrsed, näiteks nisu ja oras, samuti rohelised lehtviljad.

«Suurepärane turgutaja on kodumaine astelpaju,» ütleb toitumisnõustaja ja lisab, et kellele marjaseemned smuutis ei meeldi, võib algatuseks need koos veega kannmikseris purustada, siis kurnata seemned välja ja lisada smuutisse vaid mahla.

Kahjuks jäävad sel juhul kasutamata ka kestad, kus on kõige rohkem vitamiine. Samal põhjusel ei soovita ta näiteks õunu või pirne enne joogiks purustamist koorida, vaid hoolega pesta.   

Ka kõik nn superfood’id ehk jõutoidud, mis ammu enam pole üksnes ökopoodide kaup, on turgutavas vitamiinikokteilis omal kohal: chia seemned, kakao- või jaanikaunapulber, goji või mooruspuu marjad, maca ja lucuma jahu, aga ka kukeseene-, marja-, õuna- jm jahud. Vetikatest võib kasutada spirulinat ja klorellat, mis annavad palju mineraalaineid ja soodustavad organismi puhastumist.

Neile, kes tervisejoogi menüüsse võtmist liiga kalliks peavad, pakub Holsting välja kättesaadavama variandi: (suvi)kõrvits ja banaan, kuhu on lisatud vett ja maitseks kaneeli või kardemoni. Soodsam on see ka siis, kui kasvatate idandeid ja võrseid ning korjate söödavat umbrohtu, kuusevõrseid, pungi ja metsamarju ise. Koduaia marjad sügavkülmas teevad joogi samuti taskukohasemaks.

Naise enda igahommikune smuuti­segu koosneb aga banaanist, väikesest potitäiest spinatist või salatist, peotäiest mungoa- ja/või lutserniidudest ning sügavkülmast võetud koduaiamarjadest. Maitseks paneb ta tervisejooki jaanikauna- või kakaopulbrit ja lisab vett.

Hea teada

Miks smuuti on hea?

Kannmikseris purustatud rohelisest, viljadest, seemnetest omastab organism paremini vitamiine, mineraalaineid jm – mikser teeb ära närimistöö.  

Korraliku vitamiinide ja mineraalide allikana sobib smuuti ühtviisi hästi kõigile mudilastest vanavanemateni. Ka neile, kelle seedimine laitmatult ei tööta.

Hea, kui õpetate smuutist lugu pidama lapsed, kes võivad koolist koju tulnuna noore kokana fantaasial lennata lasta ja endale meelepärase kokteili kokku mikserdada.  

Millal smuutit juua?

Jook sobib sõltuvalt kogusest ja koostisest ükskõik milliseks söögikorraks või vahepalaks, seda saab suletavas pudelis või topsis ka hõlpsasti tööle kaasa võtta. Jälgige ainult, et marjaseemned hamba vahele ei jääks ega mustikad suud lillaks värviks.

Kui tahate tugevamat ja kõhtu täitvamat einet, võite joogile lisada kaerahelbeid või toortatart (röstimata tatar, müüakse nii tava- kui ökopoodides, ka Eesti tootjatelt).

Millest smuutikatsetusi alustada?

Algajad ja lapsed võiks välja valida tuttavad ja meeldivad maitsed (banaan, mustikad, kakao, vanill vm) ning hakata sinna järjest uusi komponente-maitseid lisama.

Kui kannmikserit ei ole?

Smuuti valmistamiseks piisab ka saumikserist ja sügavast nõust.

Kas smuuti peab olema jääkülm?

Sugugi mitte. Alati võib sinna hulka segada hoopis sooja taimeteed või vett. Samuti võib lisada soojendavaid vürtse – ingverit, kaneeli, kardemoni, tšillit.

Kuuseokka-kiivi smuuti

(Smuuti meistrivõistluste võidutöö taimetoidurestorani Inspiratsioon meeskonnalt)

•    5 väiksemat kuuseoksa (pool mikserikannust)

•    klaas vett

•    3 kiivit

•    2 banaani

•    2 klaasi ananassimahla

•    2 melissioksa

•    pool väikest laimi

Pane väikesed kuuseoksad (soovi korral võid kasutada vaid okkaid, sobivad ka kuusevõrsed) ja laimi viljaliha kannmikserisse, kalla peale vesi ning surista võimalikult peeneks. Nõruta saadud mass läbi sõela.

Tükelda kannmikserisse kooritud banaanid ja kiivid, lisa ka meliss ja ananassimahl. Mikserda ühtlaseks massiks, kalla segu hulka kuuseokkamahl ja mikserda uuesti läbi. Kiiviseemned jäävad ka pärast töötlemist terveks ja teevad maitse erilisemaks.

Hea tervise smuuti

(Erle Jõema praegune hommikusöök)

•    1 pott spinati- või Rooma salati lehti (soovi korral vähem, võib asendada ka muu rohelisega)

•    4–5 (külmutatud) maasikat

•    1 tass (külmutatud) mustikaid

•    1 sl kõrvitsaseemneid

•    1 sl toorkakaod

•    200 ml mandlipiima

•    vajadusel vett

Koori ja tükelda kannmikserisse banaan, lisa ülejäänud koostisosad ja surista smuutiks. Kui soovid, lisa vett.

Astelpajusmuuti

(Smuuti meistrivõistluste teise koha töö Paradiisi Maitse meeskonnalt)

•    3 banaani

•    300 ml astelpajumahla

•    100 ml mandlipiima

•    peotäis (külmutatud) astelpajumarju

•    pealeraputamiseks õietolmu ja melissi

Koori ja tükelda banaanid kannmikserisse, lisa ülejäänud komponendid ja surista ühtlaseks massiks. Serveerimisel raputa joogile õietolmu ja melissilehti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles