Kas peaksid lahutama või kõigest mõneks ajaks lahku kolima?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Abielu lahutamine on erakordselt raske ja selle otsuse vastvõtmine ei tule samuti kergelt. Mõnikord võib abi olla hoopis sellest, kui elate mõnda aega eraldi ning ei torma kohe lahutama.

Eksperdid annavad Woman’s Day portaalis nõu, milliseid küsimusi peaks enne lahutamist endale esitama, et asjas selgusele jõuda.

Kas te mõlemad tahate suhet lõpetada?

Kui üks teist tahab lahutust, kuid teine on nõus probleemidega tegelema, siis võib lahus elamisest kasu olla. See annab võimaluse rahuneda, enne kui läheb asjade jagamiseks. Lahutuse vormistamine läheb siis kiiremini ja valutumalt.

Kas sa tead, miks tahad suhet lõpetada?

Kui sa ei ole päris kindel, siis kaalu mõnda aega lahus elamist. Vihasena võid mõelda, et leiaksid iga kell parema ja et suhte nimel pingutamine on mõttetu. Alles siis, kui kallimat pole su kõrval, saad aru, kui tähtis ta sulle tegelikult on.

Kas probleemid, mis on selles abielus, on olnud kõikides su suhetes?

Kui oled suhetes kogenud korduvaid probleeme, siis on suure tõenäosusega tegemist sinu enda probleemidega, mitte abieluprobleemidega. Selleks, et mõista, milline on suhte lagunemises sinu osa, küsi endalt, kuidas sa saaksid olla teadlikum, avatum ja vastutulelikum. Kui sa ei ole valmis praegu oma probleemidega tegelema, koged neid uuesti ka järgmise partneriga.

Mida peaks abielu parandamiseks tegema?

Selleks et jõuda teadmisele, kas abielu on võimalik taastada, pead tegelema põhjaliku analüüsi ja eneseotsingutega. Küsi endalt, kas suhtes on füüsilist või vaimset vägivalda; kas partner on truudusetu; on tal vihaprobleeme; kas sul on tema vastu üldse enam tundeid? Kui mõnd probleemi (näiteks omavahelist suhtlemist või tähelepanuvajaduse rahuldamist) saab parandada, siis vägivallatsemist mitte.

Kas oleksid nõus minema paariteraapiasse?

Kui teie probleeme annab parandada, siis proovige lahusoleku ajal paariteraapiat. Terapeut aitab teil omavahel suhelda ning teineteist paremini mõista. Samas võib psühholoogist kasu olla ka abielu lõpetamisel, kui oled väga halvas suhtes, aga ei oska sellest lahkuda, tundes näiteks süümepiinu.

Oled sa kindel, et tahad lahutust?

Lahus elamine annab paarile aimu sellest, milline on üksiku inimese elu. Sageli hirmutab see partnerid ära ja nad on valmis ära leppima või probleemide kallal vaeva nägema. Kui sa ei ole endas täiesti kindel, siis ole mõnda aega üksi, et aru saada, mida sa tegelikult tahad. Kui oled kord lahutusega algust teinud, on juba palju raskem kallimaga ära leppida.

Kuidas mõjutab lahusolek lapsi?

Laste puhul on lahkukolimine veidi keerulisem küsimus. Ühelt poolt võib see neile halvasti mõjuda, sest nad hellitavad ikka lootust, et te kolite taas kokku. Kui seda ei juhtu, on nad pettunud. Kui otsustate siiski abikaasadena jätkata, võib taas pereks sulandumine olla neile jällegi omamoodi keeruline. Seevastu võib lahus elamine olla hea, kui oled näiteks vägivaldses suhtes ja ei märka, kuidas vägivaldne partner oma lapse psüühikat mõjutab. Alles eemal elades hakkab laps muutuma ja võid näha, kui oluline oli talle pingekoldest eemaldumine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles