Emotsionaalse intelligentsuse ABC

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuidas oleks võimalik muuta ennast ja seda, kuidas me tajume end ümbritsevat? Kevad on ju ilus ja teeb tuju heaks, aga kuidas toimida talvel? Vastus sellele küsimusele langeb emotsionaalse intelligentsuse valda.

Emotsionaalne intelligentsus (EI) on võime ära tunda, hinnata ja mõjutada emotsionaalseid olekuid. Kõrge EI võimaldab inimestel paremini oma tundeid talitseda ning samal ajal olla tundlik teiste vajaduste suhtes, kirjutab youbeauty.com.

Kui sul on kõrge EI, siis pole sul tarvis kevadet või suve, et tuju heaks muuta. Sellisel juhul oled sa ise võimeline oma tujusid kontrollima ja mõjutama. Järgmisena toome teieni neli võtmeoskust, kuidas oma EId parandada.

Anna tundele õige nimi. Esimene samm tunnete mõistmise suunas on see, kui oled võimeline neid tajuma ja identifitseerima. Tundele nime andmine võib aktiveerida ajuosa, mis surub alla aju emotsionaalset mälestustepanka, mis võib kiiresti kasvatada negatiivsete tunnete intensiivsust. Küsi endalt: kuidas ma end tunnen?

Ole tähelepanelik. Reageerime emotsionaalselt asjadele, mis köidavad meie tähelepanu ja see, millele me keskendume, määrab sageli meie reaalsuse, olgu see siis tegelikult reaalne või mitte. Oma fookuse muutmine võib muuta ka meie taju ja sellest tulenevaid tundeid. Näiteks võib looduses viibimine muuta meie fookust, samuti ka muusika.

Me TEEME asju täpselt sama palju, kui me neid omame. Meie kehad liiguvad kindlal viisil, lähtudes sellest, kuidas me end tunneme. Seetõttu võib jalutamine või treening tuua meid välja depressioonist või päästa ärevustundest. Teeme oma näolihaste, kehahoiaku, hingamise ja liikumisega erinevaid asju. Lihtne naeratus poole minuti jooksul võib aidata meil olukordadele positiivsemalt reageerida.

Jälgi oma sõnu. Keel, mida kasutame, annab meie tunnete sisule värvi. Kui kasutame sõnu, mis meie kogemusi intensiivsemaks muudavad, muutuvad suuremaks ka meie tunded. Negatiivsete sündmuste liialdamine tekitab meis halvema enesetunde, positiivsete olukordade alahindamine nõrkade sõnade või fraasidega muudab meie elud ja otsused värvituks.

Kui anname oma tunnetele nimetuse, muudame oma fookust, keha ja suhtlust, võime tõusta kõrgemasse emotsionaalsesse olekusse ja selle tulemusel saada ligipääsu suuremale hulgale otsustele ja käitumisele. See on emotsionaalse intelligentsuse võime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles