Eestis on endiselt Euroopa suurim palgalõhe

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palgalõhe vastane pikett.
Palgalõhe vastane pikett. Foto: Liis Treimann / Postimees

Täna, 11. aprillil tähistatakse Eestis võrdse palga päeva. BPW Estonia, Eestis tuntud kui Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon, korraldab sel puhul juba 4. aastat järjest meeleoluka aktsiooni «Tilliga ja tillita».

11. aprillil pakutakse söögikohtades üle Eesti erinevaid tilliga ja tillita roogasid kahe erineva hinnaga. Tilliga roog on 27,7 protsenti kallim kui samasugune ilma tillita. Sõnamängu ja huumori abil viidatakse sellele, et Eestis on meeste ja naiste palkade vahe 27,7 protsenti, mis on endiselt suurim Euroopas (Euroopa keskmine on 16,2 protsenti).

«Tilliga ja tillita» kaudu tahetakse pöörata tähelepanu sellele, et ühiskonnas on ressursid naiste ja meeste vahel ebavõrdselt jagunenud. Sektorites, kus enamik töötajaid on naised, on palgad madalamad kui sektorites, kus töötavad valdavalt mehed. Palgaerinevust põhjustab ka naiste töö ja oskuste alahindamine, näiteks meeste juhirolli väärtustatakse kõrgemalt. Palgalõhe püsimist toetavad omakorda stereotüüpsed soorollid ja hoiakud. 2012. aasta lõpul läbiviidud üle-Eestiline küsitlus näitas, et:

·       84 protsenti eestimaalastest olid teadlikud palgalõhest Eestis;

·       48 protsenti elanikkonnast pidas palgalõhet tõsiseks või väga tõsiseks probleemiks;

·       75 protsenti küsitletutest leidsid, et palgalõhe mõjutegureid tuleks rohkem lahti seletada.

BPW Estonia eesmärk on teadvustada inimesi palgalõhe teemast. Arvamusi saab avaldada Facebookis. Ka on info kampaaniaga liitunud söögikohtades. Juhtumeid ja infot kampaania kohta leiab ka BPW Estonia kodulehelt. Euroopa  Komisjonil  on naiste-meeste palgalõhe veebileht, mis on olemas ka eesti keeles.

Lisaks kampaaniale söögikohtades organiseerib BPW Estonia aprillis ja mais Eesti erinevates linnades tasuta liidrioskustearendamise koolitusi programmi Naised võtmepositsioonidele raames. Koolitusi kaasrahastab EMP toetuste Vabaühenduste Fond Avatud Eesti Fondi vahendusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles