Edukate isade seitse harjumust, mis näitavad lastele head eeskuju

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isa loeb muinasjuttu.
Isa loeb muinasjuttu. Foto: SCANPIX

Harjumustel on elu kujundamisel väga oluline roll. Need vormivad iseloomu ja mõjutavad väärtuste väljakujunemist. Halvaks harjumuseks võib pidada seda, kui isa kipub õhtuti kodus tööd tegema ja ei märka seetõttu laste tähelepanupüüdeid. Kahtlemata on igaõhtune muinasjutu lugemine aga hea harjumus.

Isa ja kirjanik Frederick J. Goodall kirjutab pereportaalis Babble, et ta on avastanud seitse head harjumust, mis teevad tast parema isa.

Lõbutsemine

Koos mängimine teeb kõigile rõõmu ja hea tuju aitab ka tervist hoida. Tehke naljanägusid, tantsige, mängige nukkudega, ehitage kindluseid või mängige palli. Lapsed naudivad seda, kui issi «teeb tola» ja võtab aega, et veidi nendega mürada. Need on need hetked, mida lapsed igaveseks mäletama jäävad.

Töökus

Tõsine töötegemine teeb ka hingele head. Tööd tehes sead endale eesmärke, kuid ühtlasi näitad lastele head eeskuju. Teed sa seda tööl, kodus või kas või vabatahtlikuna naabri juures, töökuse väärtustamine õpetab lapsele tööeetikat, misläbi saab tast produktiivne kodanik.

Kiindumus

On olnud aegu, kui kiindumuse näitamine lapsele võis päädida patsuga vastu selga. Lapsele on aga väga oluline, et isa teda kallistaks, musitaks ja ütleks sageli, et ta armastab teda.

Aitamine

Isa peaks oma lastele näitama, et ta on valmis teisi aitama. Seda saab teha annetamise või vabatahtliku töö abil. See võib olla ka lihtne võõra abistamine, kellelegi ukse avamine või häda korral sõbrale appi tõttamine. Sinul on samuti kohus näidata oma lastele, et teisi tuleb aidata ja mõnikord peab ka ise abi vastu võtma.

Abielu

Hoia oma abielu ja austa oma naist, sest see tagab laste turvatunde ja õpetab neile, kuidas ise tulevikus suhetes käituda.

Õpi

Kuigi laste kasvatamine õpetab sulle juba iseenesest selliseid asju, mille peale sa varem kuidagi tulnud ei oleks, on oluline, et sa ei võtaks seda kergekäeliselt ja õpiksid edasi, kuidas olla hea isa. Loe raamatuid ja pereportaale, võta kasvatusküsimused ka sõpradega jutuks. Teiste kogemustest on nii mõndagi õppida.

Ela tervislikult

Eeskuju läbi õpivad lapsed kõige rohkem. Seepärast on oluline, et sa ei räägiks treenimisest halvasti ja teeksid seda ka ise, toituksid korralikult ning ei pelgaks arsti juures käia. Tihti unustatakse ka ära, kui oluline on uni. Väga paljud meist on krooniliselt üleväsinud ja ei maga end korralikult välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles