Neli huvitavat fakti juuksehooldusest läbi ajaloo

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media

Arvad, et tänapäeval on raske oma juukseid korras hoida, kui poeletid on erinevaid tooteid täis? Kas tead, kuidas meie esivanemad oma juuste eest hoolitsesid?

Juustepesu polnud igapäevane tegu

Üks huvitavamaid fakte juuksehooldusest enne 19. sajandit on, et naised ei pesnud juukseid üldse nii tihti kui tänapäeval, ometi nende juuksed püsisid puhtana, kirjutab allwomenstalk.com. Aga kuidas nad seda tegid ja kui tihti siis juukseid pesid? Kaugel sellest, et juukseid ei pestud iga päev, neid ei pestud lausa ka iga kuu. Naised pidid oma juukseid igal õhtul kammima, et eemaldada vanad rasvad ja see oli ka ainus aeg, mil nende muidu soengus olevad juuksed olid lahti.

Esimesed seebid mõjusid juustele päris karmilt

Esimesed leeliselised juuksehooldusvahendid on tänapäeval niivõrd suur asi ja meid hoiatatakse pidevalt selle eest, kui kahjustavalt need juustele võivad mõjuda. Aga kuidas sulle meeldiks juukseid pesta leeliselise seebiga? Tänapäeval tuntud šampoonid tulid kasutusele suhteliselt hilja (umbes 1920ndatel), enne seda pesti juukseid justnimelt leeliselise seebiga.

Ilusad juuksed olid seotud sotsiaalse staatusega

Rikkamate naiste juuksed nägid vanasti ilusad välja, sest neil oli rohkem võimalusi osta juuksekaunistusi ja -pikendusi, et juuksed näeks kohevamad ja kaunimad välja. Lisaks sellele soetasid jõukamad naised parukaid ja juuksevärve.

Looduslikud juuksehooldusvahendid on läbi aegade olnud populaarsed

Imetabased looduslikud võimalused nagu kookos- ja mandliõli, samuti ka mesi olid juuksehoolduvahendite alustalad vanas Indias. Seitsmenda sajandi kohta pole ju paha? Kuid see pole kõik. Juuste värvimiseks kasutati nii seal kui Egiptuses hennat. Teatud maitsetaimede abil aga «raviti» kiilaspäisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles