Vanemate tülitsemine tekitab beebile stressi ka uneajal

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi. Pilt on illustratiivne.
Beebi. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerika uurijad leidsid, et beebid, kes kuulevad vanemate tülistemist, on stressile vastuvõtlikumad, vahendab ajakiri Naised.

Laste aju reageeris vihasele hääletoonile isegi siis, kui nad magasid. Beebide aju on väga mõjutatav, et võimaldada neil areneda vastavalt keskkonnale ja kogemustele. See muudab nad aga haavatavaks, kui nad kogevad stressi.

Teadlased kasutasid 20 magava beebi aju uurimiseks MRT-skannerit. Une ajal mängiti neile ette väga vihasel, pahasel, õnnelikul ja neutraalsel toonil esitatud lauseid. Selgus, et ka une ajal oli märgata lapse aju aktiivsuses erinevusi, mis sõltusid kuuldu emotsioonist.

Eelkõige huvitas uurijaid, et kas vanemate konflikt on seotud laste aju funktsioneerimisega. Tõdeti, et keerulistest perekondadest pärit lapse aju stressiga seotud piirkonnad reageerisid ägedamalt väga vihasele toonile. Need piirkonnad on aga seotud ka lapse arenguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles