Konfliktid, läbikukkumishirm ja liigne naiselikkus ehk naisjuhi väärtuslikud õppetunnid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Huff Posti naistekülje toimetaja Margaret Wheeler Johnson jagab väärtuslikke õppetunde, mille tema on juhtival kohal töötades saanud.

Konfliktid on vältimatud ja neid on võimalik lahendada. Pole alati lihtne inimestele näkku öelda teatud asju, mis võivad haiget teha või pettumust valmistada. Kuid enamjaolt aitab konstruktiivne tagasiside firma tööd paremini organiseerida.

Läbikukkmishirm halvab su julguse. Ülemuseks olemine tähendab seda, et inimesed pöörduvad vastuste saamiseks sinu poole. Hirmutav, kas pole? Kui laev hakkab hukkuma, siis pead osaliselt ka oma süüd tunnistama. See on küll tõsi, kuid alustama peaks sellest, et mitte endale pidevalt meelde tuletama, et oled laeva kapten.

Võib-olla jätad liiga plikaliku mulje või pole sa piisavalt naiselik. Kui oled liiga naiselik, tundud õrn ja sind ei võeta tõsiselt. Oled aga liiga karm ning sa ei meeldi kellelegi. Sinu naiselik või karm esmamulje on seotud kehakeele ja personaalse stiiliga, lisaks ka hääletooni ja -mustriga ning neid asju ei peaks töö nimel muutma. Lõpuks oled ikkagi sina ise.

Sul on mõnikord vaja, et keegi sind õpetaks. Pidev otsuste langetamine on väsitav ja sa oled kõigest inimene, seega pole mingi ime, et aeg-ajalt on ka sul teejuhti vaja. Võid paluda kõrgemate juhtide abi, kuid lõpuks on sinu otsused ikka sinu omad. Loo oma protsess, kuidas erinevaid ettepanekuid kaaluda, kasuta seda iga kord ja jää oma seisukohale kindlaks.

Iga juht võib aeg-ajalt suunda muuta. Iga inimene võib aeg-ajalt meelt muuta. Võib-olla on mõne teise inimese meelemuutus sind alguses ärritanud, kuid tegelikult austad seda inimest ju edasi. Mida rohkem end hurjutad meelemuutuste või ükskõik mille pärast, seda sagemini hakkad endas kahtlema. Pea meeles, et meelt muuta on normaalne.

Su alluvad näevad su vigu. Kui kardad, et su alluvad saavad jälile, et sa polegi ideaalne inimene, siis kardad põhimõtteliselt inimeseks olemist. Tõenäoliselt on nad juba taibanud, et sa oled nagu kõik teised.

Sa ei pea kõikidele küsimustele vastuseid teadma. Sa pead olema uudishimulik ja töökas, et küsimustele vastuseid leida, sa ei pea neid omast tarkusest teadma.

Sind ei «võeta vahele». Kui oled saanud ametikõrgendust, siis sul võib tahtmatult tekkida tunne, et sa pole seda tegelikult ära teeninud ning keegi jõuab kohe su jälile. Tegelikult seda ei juhtu. Kui sulle määrati kõrgem ametikoht, siis oled tõenäoliselt selle ka ära teeninud.

Su karjääris pole «lubatud vaid üks viga». Paljusid tüdrukuid kasvatatakse põhimõttega, et vaid üks viga võib nende elu rikkuda. See hirm võib su eluteed mõjutada ja kartus, et üks viga tööl võib karjääri rikkuda, ei lase sul tööl areneda. See aga ei vasta tõele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles