Lugeja küsib: mis juhtub, kui anda imikule valesti valmistatud piimasegu?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimasegu peab olema valmistatud täpselt juhiseid järgides.
Piimasegu peab olema valmistatud täpselt juhiseid järgides. Foto: SCANPIX

Pere ja Kodu lugeja soovib teada, millised tagajärjed võivad olla, kui imikule antakse pidevalt valesti valmistatud piimasegu. «Pean silma seda, kui rinnapiimaasendaja pulber segatakse keeva vee sisse – tegelik nõutud veetemperatuur ei tohi olla üle 40 kraadi. Ja mis juhtub, kui anda lapsele piimasegu, mis on seisnud toatemperatuuril kuni 12 tundi?»

Lastearst Reet Raukas rõhutab, et piimasegu tuleb valmistada vastavalt etteantud juhistele, lisades äsjakeedetud õige temperatuuriga veele täpselt õige koguse piimapulbrit. «Kui vesi on liialt kuum, kalgendub piimavalk ning piimasegu pole enam nii kvaliteetne. Vedel piimasegu võib jääda tükiline. Lisaks võib liialt kõrge temperatuur hävitada teisi piimasegu kostisesse kuuluvaid mikroelemente ja vitamiine,» selgitab Raukas.

Kuna piimasegu ei ole steriilne, ei tohi seda arsti sõnul hoida toatemperatuuril, sest pikemal säilitamisel hakkavad selles kasvama tõvestavad mikroobid. Sellist piimasegu tarbides võib lapsel tekkida kõhulahtisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles