Puhastusretk iseendas – kevadine paast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paast.
Paast. Foto: SCANPIX

Sügisel ohkas nii mõnigi raugelt, et lõpuks ometi võib süümepiinadeta tuppa sulguda ja kodukinos hõrgutiste keskel lulli lüüa, kirjutab terviseajakiri Üks. Ametlik kaamoseteraapia. Pimeduse mahedas valguses ei märganudki, kuidas liigne kuhjus. Alles nüüd, kui õues läheb alastavalt soojaks ning tekib soov end jälle laiemale avalikkusele näidata, helistab kellukest paast.

Keskmiselt kannab inimene endas iga päev 20 toksiini, millest enamik põhjustab väsimust, tujutust, kõhukinnisust ja muret siseelunditega. Nüüd, just kevadel tunned, et keha on kogu sest saastast tõega tüdinud. Õigel paastumisel annab mao- ja sooletrakti ajutine vaoshoidmine immuunsüsteemile paraja väikse tõuke, taastab jõudlust ning taandab kroonilisi haigusi ja autoimmuunseid põletikke. Naha kõrval paraneb ka ainevahetus ja vahepeal kogunenud ainevahetuse lõpp-produktid uhutakse välja. Suurpuhastuse kasulikkust on maininud ravitsemisisake Hippokrates (460–377 eKr) isiklikult: kes tahab olla tugev, terve ja noor, olgu mõõdukas, harjutagu keha, hingaku värsket õhku ja ravigu oma valud pigem paastumise kui ravimitega. Nagu näitab kultuuriajalugu, on paastumine ikka kevadisel ajal ette võetud.

Askeesi telgitagused

Vabatahtlik paastumineon pika ajalooga ningüle maailma laialt levinud, seda on teinud nii Tiibeti mungad kui ka filmistaarid. Sisuks on kas ulatuslik või täielik loobumine toidust ja muudest naudinguallikatest, sh lihast, ihast ja alkoholist. Lisaks tervisele seostatakse paastumist sageli hingepuhastuse, valgustuse ja lunastusega või koguni kurja väljapeletamisega.

Meie laiuskraadidel on hästi teada kristlaste 40-päevane paast, mis peaks meelde tooma Jeesuse kõrberännakud. Tänapäeval pannakse paastureeglid pigem ise paika ja peetakse neist ka kinni. Sakslaste hiljutisest küsitlusest selgus, et kui varasemal ajal oli kiriklikus paastus esiplaanil eelkõige lihast loobumine, siis viimasel ajal on veninud paastunimekiri pikemaks: alates alkoholist, suitsust ja magusast kuni sellise igapäevase mõnu nagu telerivaatamise või internetis surfamiseni. Kõige vähem kiusatust tekitas alkohol – 78 protsenti olid valmis loobuma, järgmisena maiustused (69 protsenti) ja suitsetamine (53 protsenti). Suurim kurjajuur on arvuti, millest oli valmis lahti laskma vaid 28 protsenti. Nooremad vastajad ei arvanud sedasorti ettekirjutusest aga midagi.

Kloosrites paastutakse tihti mitmel päeval nädalas. Eemale jäävad nii piim, õli, munad kui ka liha, küll aga saab turgutavat paastuõlut.

Ka juutidel on mitu paastupäeva, kui 24 tundi midagi ei sööda. Tänapäeval peavad paastupäevi vaid rangeusulised juudid. Kuid juutide ülimat pidupäeva Jom Kippurit tähistatakse siiski laiemalt: päikeseloojangust järgmise päikeseloojanguni ja veel tund pärast seda ei sööda ega jooda. Poisid peavad alustama paastumist 13- ja tüdrukud 12-aastaselt.

Moslemitel on paastuajaks kuupikkune ramadaan ja selle algus pannakse paika kuukalendri järgi. Päikestõusust päikeseloojanguni loobutakse toitainetest, nii vedelaist kui tahketest. Maroko ülikooli toitumisteadlased leidsid oma uuringutes, et makrotoitainete puudusel kaotavad paljud usklikud lihasmassi, küll aga kasvab rasva osakaal.

Võimalikud variandid

Rasva osakaalu tõus on küll viimane, mida mõni tervisepaastuja pärast karskusenädalat endale tahaks. Kuid selle kohta, mida ja kui palju peaks kaduma, on omajagu paastukontseptsioone. Reeglina kestab paast umbes nädal aega, kuid omajagu kulub ka ettevalmistuseks ja taastumiseks. Eriti just üleminek tavaellu vajab aega. Sest, nagu koges Mark Twain, oskab «iga idioot paastuda, kuid vaid geenius saab hakkama ka ülesehitusega». Kuigi vana naljahammas võis oma märkustega jätta endast mulje kui väga tervisekaugest inimesest, siis ürikute kohaselt võttis ta head tervist (ja «nälgimise imet») märksa tõsisemalt, kui lasi välja paista. Mida aga üldse valida?

Veepaast

Paastu üks ürgsemaid vorme, kus juuakse vaid allikavett ja loobutakse toidust täies usus ja tões. Enne veepaastu soovitatakse teha klistiiriga soolepuhastust, vältimaks vastumürgistust.

Buchingeri paast

Üsna levinud paast, mida tehakse ka paljudes haiglates. Arst Otto Buchinger taipas, et range paastumine ilma toiduta tekitas paljudel inimestel terviseprobleeme, seega kaasas ta paastuplaani juurviljapuljongid ja mahlad.

Mahlapaast

Peaks samuti keha puhastama ja vananemist edasi lükkama. Juuakse vaid juurvilja-, puuvilja- ja rohumahlu. Mahlad peavad varustama keha vitamiinide ja mineraalainetega. Aitab vabaneda ülehappesusest ja uhab mürkained välja.

Puuviljapaast

Süüakse üksnes tooreid, värskeid ja veerikkaid vilju, et keha puhastada. Lisaks varustatakse organismi ensüümide ja vitamiinidega ning aidatakse kaasa happe ja mürgi väljutamisele.

Elemendipaast

See paast põhineb elementaarjõududel ja seda rakendatakse iseäranis paasturännakutel. Erinevad loodusjõud ja elemendid (päike, vesi maa, õhk) jaotatakse kehale vastavalt nende värvile või toimele. Nii sisaldab elemendipaast näiteks jalutuskäiku rannal, päikesevanni, meditatsiooni ja matku, allikavee joomist ja palveid.

Supipaast

Klassika. Eelkõige tarbitakse juurviljasuppe, mis varustavad keha kõigi vajalike mineraalide ja vitamiinidega, lisaks juuakse veel mineraalvett ja taimeteesid.

Franz Xaver Mayeri kuur

F. X. Mayeri kuur arendati välja Austrias umbes saja aasta eest ja seda saab vaid tinglikult paastuks nimetada. Maatohter Mayer mõistis, et paljude tema patsientide häirete taga oli ebaterve eluviis. Nii arendas doktor tervikliku toitumisprogrammi, mis pidi abistama tervise taastumist.

Kuur kestab vähemalt kolm nädalat, millest esimene on ettevalmistus ja kaks intensiivset paastumist. Alustatakse tervisekontrolliga. Plaan pannakse kokku vastavalt patsiendile. Lisaks toitumisele tähendab kuur ka liikumist ja psühhoteraapilisi vestlusi. Huvitav detail on piima ja saiakeste söömine esimestel päevadel, et keha tasapisi ette valmistada tahkest toidust loobumiseks.

Paast peaks soole mürkainetest vabastama, mistõttu teraapia alguses kutsutakse väikeste abivahenditega esile soolepuhastus. Klistiiri kõrval kasutatakse ka glaubrisoola, riitsinusõli või ploomimahla.

Master Cleanse

Kuidas me saaksime ilma Hollywoodi kutsuvate küngasteta?! Beyoncé, Gwyneth Paltrow’ ja Demi Moore’i ilu taga olla just see! Stanley Burroughs, raamatu «The Master Cleanser» autor ja paastu looja, kirjutab: «See dieet tõestab, et keegi ei pea elama haigustega. Eluaegne vabadus võib saada tegelikkuseks. Limonaadidieet on edukalt ja järjepidevalt näidanud oma kaotavat ja taastavat toimet.» Ja seda juba 1940. aastatest.

Ega siin muud polegi, kui esmalt pressida üks sidrun kaheks supilusikatäieks mahlaks, siis lisada sama palju vahtrasiirupit ja näputäis Cayenne’i pipart klaasi puhtasse vette. Päevas tuleb juua 6–12 klaasi, kui nälg näpistama hakkab. Enne magamaminekut tuleks veel kõhulahtistina teatud taimset teed juua ja hommikul õrnalt soolatud vett. Raamatu autor väidab, et iga kord, kui saad psühholoogiliselt üle vajadusest süüa, tunned kasvavat kontrollitunnet, mis motiveerib sind selle protsessiga lõpuni minema.

Ka siin on omad faasid. Ettevalmistuseks tuleks kolm päeva enne dieeti eemaldada oma menüüst kõik töödeldud toidud, liha- ja piimatooted ja minna üle juur- ning puuviljale. Siis läheb kümme päeva sidrunijoogi peal ja järgmise kolme päeva jooksul võib hakata jälle vähe keerulisemaid toite sööma. Ka spetsiaalsed komplektid on müügil.

Teaduslikke tõendeid tõhususe kohta ei ole – peale selle, et ajutiselt kaotad kaalu. Aga kindlasti tasub tähele panna, et pikaajalisel harrastamisel on omad kõrvalnähud, nagu väsimus, iiveldus, peavalu, peapööritus, dehüdratatsioon ja lihasmassi kaotus. Põhikriitika toiduteadlastelt nimetabki eluliste toitainete puudust – vitamiinide, mineraalide ja proteiini vähesust.

Pahupool

Paastumine on omaette teadus, mida tuleb täpselt järgida. Suvaline loobumine teeb kehale rohkem kahju kui kasu. Hoolimata levinud oletusest, et paastumine on kaalust alla võtmiseks, tuleks teha seda eeskätt tervise ja heaolu parandamise nimel. Enamasti tulevad kilod pärast kuuri lõppu jälle tagasi. Hoopis teine asi on tugevdatud eneseteadlikkus ja teravdatud meel.

Igati mõistlik oleks enne arstiga nõu pidada, eriti kui on kas südame-veresoonkonna probleemid, söögihäired, rasedus, tuberkuloos, maohaavandid, vanadusnõrkus, vähivormid, kilpnäärme ületalitlus või ees seisab operatsioon. Toitumisteadlaste sõnul ei tohiks ka alla 12-aastased lapsed paastuda. Kui paastuga tahetakse saavutada hingelist tugevust ja harjutada loobumist, võiks nende sõnul piirata pigem teletarbimist või telefonikasutust.

Tihti lähevad paastujatel asjad halvasti sellepärast, et ei teata, millal lõpetada. Kui algse paastuekspressi käigus sulavad kilod kui imeväel, hakatakse üha pikemalt ja äärmuslikumalt paastuma. Kuid hoides keha kogu aeg säästurežiimil, hakkab see terves süsteemis häirekella lööma. Niisiis mitte paast pole oluline, vaid hoopis igapäevase toitumise ümberplaanimine, et keha saaks kõik vajaliku kätte, ilma et keha ja vaim sellest kannataks.

Kõik pole draamamaamad

Seega – kui mõte seitsmest päevast vee, Cayenne’i pipra ja sidrunimahla peal viskab silma ette tohutu peavaluga köökus inimvare, siis võib keha balanssi aidata toiduainetega, mis detoksivad ja puhastavad meie süsteeme loomulikult. Allpool loetletud toiduained võiks olla toidusedelis kas igapäevaselt või vähemalt selle ühe puhastava nädala. Hea oleks muidugi, kui nad kõik oleks orgaanilist või mahedat päritolu.

Puhastavate toiduainete ABC

Alfalfa idud – aitavad leevendada sooletrakti puhastumise ajal

Artišokid – sisaldavad palju künariini, mis suurendab sapitoodangut

Brokoli – varustab suures koguses vitamiinidega, samal ajal neutraliseerib ja elimineerib toksiine

Brüsseli kapsas – hulgaliselt A-ja E-vitamiini ning arvatakse, et tänu sinigriinile hoiab ära pärasoolevähki

Cayenne’i pipar – detoksimise suurkuju, ergutab lima vallandumist hingamisteedest ja on isegi nii hea seedeabi, et aitab diarröa korral

Fenkoliseemned – parandavad seedimist, vähendavad gaasi ja leevendavad ka alakõhuvalusid

Greipfruut – omaette klassiga tegija, sest alandab kolesterooli, hoiab ära neerukivisid ja aitab seedesüsteemi

Ingver – ergutab seedimist ja põletab rasvagi

Kaalikavõrsed – pungil antioksüdantidest ja väävlit sisaldavatest toitainetest (ilma väävlita ei suuda keha korralikult puhastuda ravimitest, keskkonnamürkidest ja raskemetallidest). Kaalikavõrsed sisaldavad ka fütonutriente glükosinolaate, mis aitavad aktiveerida ja reguleerida detoksifikatsiooni ensüüme

Kookosõli – seedimise ja ainevahetuse edendaja, leevendav, antibakteriaalne

Kreeka pähklid – puhastavad pärasoolt

Kurkum – stimuleerib maksafunktsiooni. Abiks igas söögisedelis. Vähivastane toime teaduslikult tõestatud

Kurk – keskmiselt 95 protsenti vett, aitab toksiine välja uhada ja alkaliseerida keha, andes sellele tugeva toitaine täienduse

Küüslauk – ergutab maksa tootes detoksifikatsiooni ensüüme / andes detoksifikatsiooni toodangut.

Lehtkapsas – tõeliseks superviljaks kuulutatud, tänu glükosinolaatidele võimas detoksi abimees

Linaseemneõli – kaitseb soolefloorat ja parandab seedetegevuse regulaarsust ilma kõrvalnähtudeta

Läätsed – ülimalt kiurikkad, aitavad toksiine väljutada, neis on palju antioksüdante ning nad alandavad kolesterooli ja tasakaalustavad veresuhkrut

Mungoad – ajurveedas tuhandeid aastaid kasutuses, kergestiseeditavad, imavad toksilisi jääke sooleseintest

Nisuidu – mahendab kude sooletraktis ja aitab kehal kätte saada rohkem hapnikku ja eemaldada mittespetsiifilisi toksiine

Oliiviõli – leebe seedesüsteemile, aitavat isegi sapikive vältida ja haavandeid leevendada

Oreganoõli – aitab nii akne kui pärmiseene vastu

Punane pipar – puhastumisel on C-vitamiin üks tähtsamaid tegelasi, sest oskab muundada toksiine seeditavaks materjaliks. Üks punane pipar sisaldab seda vitamiini 3 korda rohkem kui apelsin!

Päevalilleseemned – need väiksed sõbrad pole mitte ainult suure seleenisisalduse ja E-vitamiiniga, vaid toetavad maksa võimekust mürgitustamisel. Lisaks aitavad vältida kolesteroolikogumeid, mis kogunevad verre või arteritesse. Tasub siiski panustada orgaanilistele toodetele.

Roheline tee – seedimise parandaja ja ergutaja, looduslik diureetik, põletikuvastane, puhastav ja haigusi peletav

Spinat – glükoglütserolipiidid aitavad vooderdada seedetrakti kahjustuste, eriti põletike eest

Tsitrusviljad – C-vitamiini jutt kehtib ka nende kohta

Täisterad – täis toitaineid ja antioksüdante ning kiude, mis hoiavad vormis, eriti kui jutt käib detoksimisest

Vesikress – hoiab vabad radikaalid eemal rakkudest, energetiseerib puhastavaid ensüüme maksas ja on looduslik diureetik

Viinamarjad, eriti tumedad – aitavad keha ahistavail mürkaineil oma teed minna

Õunaäädikas – puhastab soolestikku ja leevendab veidi ka söögiisu

Seenemaagia

Rahva seas on ajast aega populaarsed olnud kodus kasvatatavad seened – mustas tees elav teeseen, piimas kasvav tiibeti piimaseen ning suhkrus ja rosinates pesitsev india mereriis. Kõik vana ja väärika ajalooga.

Arvatavasti Hiinast pärit teeseen kombucha on levinuim ning ka nimesid on tal palju, näiteks vene millimallikas, hingo, india teeseen, india veiniseen, jaapani emake, mo-gu, teekaljaseen, volga meduus, volga millimallikas, podagra-meduus. Kõige üldisemalt öeldes on tegu suhkruga magustatud mikroobirühmaga, mida kasutatakse nii ravi kui naudingu otstarbel. Arvatakse, et puhastab verd ja viib mürke välja, kuna sisaldab hulgaliselt orgaanilisi happeid, ensüüme, mineraale ja vitamiine. Eriti kasulik maksapuhastuseks. On kergelt lahtistav ja uriinieritust soodustav. Kasutatakse ainevahetuse aktiveerimiseks, kahjulike bakterite vastu seedesüsteemis ja keha aluse-happe tasakaalu reguleerimiseks. Ei sobi aga sugugi maohaigetele. Ka teistel seenejookidel öeldakse olevat soodne toime mao- ja sooletraktile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles