Kõik, mida sa pead teadma kulmudest

, Iluguru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meik: Triinu Viru
Modell Katri Tamm
Meik: Triinu Viru Modell Katri Tamm Foto: Silver Gutmann/Iluguru

Ilusalt kaardus klassikalised kulmud on iga naise unistus. Läbi aegade on kulmumood olnud väga erinev ning see on rääkinud kulmude kujundamises ja värvis julgelt kaasa. Praegune trend soosib suhteliselt loomulikku kulmu. Eelistatuim on kaunilt korrigeeritud, juuksejuurtega sama tooni ja kujult näotüübiga sobiv kulmukaar.

Eelmise sajandi erinevatel aastakümnetel on iluideaaliks peetud täiesti vastandlikke kulmukujusid.
Sajandi alguse naturaalne kulmukaar asendus 1920ndatel tumeda, kitsa ja pikalt silma välisnurgast alla joonistatud «kurba silma» rõhutava kulmuga. 19501960ndatel rõhutati kaunilt modelleeritud ja naturaalset kulmukaart. See-eest 1980ndad üllatasid paksude, tumedate ja väljakasvanud kulmude moodi tulekuga.

Kulmudel on kogu üldmulje osas väga oluline roll. Korrastamata kulmud võivad rikkuda ka kõige ilusama meigi või vastupidi, piisab ainult ilusatest kulmudest, et muuta nägu ilmekaks. Igal juhul on kulmud näo raamiks.

Kulmu kuju

Ilu mõttes loetakse ideaalseks kulmu, mis algab silma sisenurga juurest ning lõppeb veidi kaugemal kui on silma välisnurk. Et oma kulmukaart hinnata, võta pliiats ja aseta see vertikaalselt nina küljele.  Kulm peaks algama sealt, kuhu saab tõmmata mõttelise sirge nina välisküljest kuni kulmuni.

Kulmu lõpp-punkti määramiseks aseta pliiats nina välisküljelt silma välisnurgani. Mõtteliselt seda sirget pikendades saad punkti, kus kulm peaks lõppema. Olles kulmu pikkuse paika pannud, tuleb sellele ilus kuju anda. Kulmukaare kõrgeim koht peaks olema silma iirise välisnurga juures.

Ovaalse näotüübiga sobib veidi tõusev ja lõpu poole kitsamaks minev kulmukaar.

Ümmarguse näotüübiga sobivad kolmnurkse kujuga kulmud. Hoidu liiga paksudest ja pikkadest kulmudest, mis rõhutaksid näo ümarust.

Pikliku näotüübiga sobivad pikemad ja sirgemad kulmud.

Kolmnurkse näotüübiga sobivad kitsamaks ja lühemaks kitkutud kaarjad kulmud.

Kandilise näotüübiga sobivad kulmud, mis algavad laiema sisenurgaga, tõusevad kaarjalt ja lõppevad kitsama joonega.

Pirnikujulise näotüübiga sobivad pikad, sirged ja paksud kulmud.

Kulmude kodune hooldamine

Kulmusid kitku ühe karva haaval karva kasvamise suunas. Vajadusel kitku karvu nina juurelt, kahe silma vahelt. Silma sisenurga juures olevad karvad jäta sellise paksusega, nagu nad on. Mida rohkem välisnurga poole, seda peenem võiks olla kulmujoon. Kui mõned karvad on liiga pikad ja kaardus, võib kulmuharjakesega kõik karvad suunaga üles kammida ja maniküürikääridega sobivaks lõigata.

Kulmude harjamiseks võib kasutada spetsiaalset harjakest või ripsmetuši harja, mis on korralikult ära pestud. Kui puuduvad eelnevad kogemused kulmude kitkumisel ja kulmud on suhteliselt paksud, võib heleda silmapliiatsiga ära varjutada kõik need karvad, mida on soov eemaldada. Nii on kergem leida sobivat kuju ja pikkust.

Kitkumise juures on oluline nahka korralikult pingutada. Selleks on kõige mugavam kasutada vaba käe kolmandat ja neljandat sõrme, tõmmates nahka üles ja veidi laiali. Selliselt toimides ei ole kitkumine nii valus.  Ole tähelepanelik ja ära kitku liiga palju, sest kulmud vajavad kasvamiseks väga pikka aega. Kui oled lõpetanud, siis võid nahale määrida aaloe kreemi, et vältida punetust ja tursumist.

Enne kulmude kitkumist võiksid nahka kergelt koorida ja kulmud näoveega puhastada. Kitku kulme pärast duši all käimist, sest tänu kuumale veele on poorid avatumad ja karvad tulevad kergemini ära.

Kulmude värvimine

Kulmude värvimiseks on kolm varianti:

1. Meigivahendeid kasutades saab kõige loomulikuma tulemuse kulmupliiatsi ja -värviga. Pliiatsiga saab anda kuju ja värviga vormi.

2. Keemilisi püsivärve kasutavad oma töös põhiliselt kosmeetikud, kuid suuremates poodides müüakse ka koduseid kulmuvärvikomplekte.

3. Püsimeiki ehk kosmeetilist tätoveerimist teevad väljaõppinud spetsialistid ilusalongides. Püsimeik kestab umbes kolm aastat ja on väga suureks abiks inimestele, kelle kulmud on väga heledad või puuduvad üldse.

Püsivärvimine loob kauni kulmujoone

Kulmud olgu juustest pisut tumedamad. Kitsamad kulmud võib julgemalt mustaks toonida, väga tugevate ja paksude kulmude puhul eelista leebemaid värve. Väga laiad ja süsimustad kulmud paistavad vulgaarsed ja annavad näole kurja ilme.

Kui kulmud on juustest palju tumedamad, võib neid heledamaks värvida. Selleks tuleb leida hea käega juuksur, sest heledamaks saab kulme ainult juuksevärviga.

Toonitud kulmud ja ripsmed teevad elu lihtsamaks. Kui iseseisev kulmude korrigeerimine ja värvimine raskusi valmistab, võib pöörduda kosmeetiku poole, kes aitab valida sobiva kulmukuju ja tooni. Soovi korral on olenevalt salongist võimalik kulme depileerida ka kuuma vahaga.

——————————–

Teadlased tegid vahemikus 19452011 lääne trükimeedias avaldatud piltide põhjal kindlaks, et moodsa ja noorusliku kulmu tipp on pidevalt liikunud külje suunas. Samuti täheldasid nad, et kulmud on muutunud täiuslikumaks, madalamaks ja lamedamaks. Põhjusi nähakse seoses sugude võrdsustumisega.

New Yorgis leviv trend toob naised ilukirurgi juurde Megan Foxi pildiga, et saada endale täpselt selliseid kulme. Tegemist ei ole mitte kulmude kujundamise, vaid siirdamisega, mis maksab ca 8000 dollarit. Megan Foxi kulmudele sekundeerivad Kim Kardashiani kulmud.

Saate «Eesti tippmodell» külaliskohtunikuna üles astunud Tyra Banksi hea sõber ja lavakõnni õpetaja Miss J hurjutas eestlannasid, et nad ei kitkuks endal kulme peast. «Nii peenikeseks kitkutud, kriipsud pähe joonistatud! Naised, kasvatage ometi kulmud pähe!» manitseb Miss J ajakirjale Kroonika antud intervjuus.

Kulmukarvade kasvusuund on kulmu erinevates osades erinev. Ninale kõige lähemal olevad karvad kasvavad suunaga üles, järgnevad kas välja- või allapoole suunaga kasvavad karvad ning kõige madalamas osas olevad karvad kasvavad sageli kas välja- või ülespoole.

Võrreldes juuksekarvaga, kasvavad kulmukarvad teravama nurga all ning üksikute karvadena.

Kulmukarvade kasvutsükkel on väga lühike. Kasvufaasile (anageen) järgneb juba 4 kuu möödudes puhkefaas (telogeen), millele omakorda järgneb karva väljalangemine. Juuste puhul on nende faaside pikkuseks 37 aastat.

Kulmude ülesandeks on kaitsta silma higi ja vihma eest. Suur osa on muidugi ka emotsioonide väljendamisel.

Erinevatel andmetel jääb maailma pikima kulmukarva pikkus 9,7 15,1 cm vahele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles