Muutumissaate tegijaid jahmatas eestlaste hammaste kohutav olukord

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaarst.
Hambaarst. Foto: Sille Annuk / Postimees

Kolmapäeval oli TV3 eetris esimene tõsielusaade sarjast «Minu imeline muutumine». Saate pressiesitlusel rõhutasid saatetegijad, et eestlaste tõsised probleemid hammastega olid neile suureks üllatuseks.

Saates osalejate hambad tegid korda doktor Ragne Abel-Hiiemäe ja ortodont Riina Einblau Maxilla hambakliinikust. «Janne arvas ise, et tal on ainult paar auku, aga tegelikult tuli välja midagi muud,» rääkis hambaarst esimese saate peategelasest Janne Sakeusest. «Hästi palju oli neid, kes arvasid küll, et neil on hammastega probleeme, aga mitte nii palju. Meie jaoks läks töömaht suuremaks kui me esialgu arvasime.» Hambaarst avaldas kahetsust, et saatest jäid välja inimesed, kel oli hambaravi hädasti vaja. Paraku on tõsielusarjas vaid 12 saadet ja 1700 soovija seast tuli teha oma valik.

Saatejuht Eve Kallaste sõnul kestis osalejate hambaravi mitu kuud ja viimased breketid võeti maha alles hiljuti. «Arstidel jäi casting’ul suu lahti, kui nad nägid, mis seisus eestlaste hambad tegelikult on, sest seal käisid sellised inimesed, kes mitte iial hambaarstile ei satu. Nad olidki arvanud, et see saade on nende viimane võimalus.»

Arst Ants Viiklepp lisas omalt poolt, et see, kui inimesel on haiged hambad, võib lõppeda raskete tüsistustega. Ka näiteks siis, kui patsientidele pannakse rinnaproteesid, vaatavad arstid, et inimestel oleks hambad korras. «See, et meil siin saates tehakse inimestel ka hambad korda, annab meile palju juurde. Ja kindlust, et meie ravitulemused ka parimad oleksid,» nentis ta.

Kallaste sõnul on saates protseduuridel oma järjekord ja esiteks tehaksegi korda osalejate hambad. «Lugesime kokku, et üks patsient oli meil hambaarsti toolil kokku 12-15 tundi. Seda järjest käimist kuude kaupa oli päris palju,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles