Kas lähedus suhtes teeb õnnelikuks?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lähedast romantilist suhet peetakse reeglina paremaks kui pikamaasuhet. Kuid uue uuringu järgi ei näita lähedus tingimata seda, kui õnnelik on inimene suhtes ja üldiselt.

Veebruaris avaldatud uuring paljastas, et rahulolu suhtega ei näita mitte see, kui lähedased partnerid on, vaid see, kuivõrd kooskõlas on reaalne lähedus selle lähedusastmega, mida keegi ideaalseks peab, kirjutab Huff Post.

Teisisõnu, mõni inimene võib olla pikamaasuhtes väga õnnelik, samas kui teine eelistab suhet, kus saab partneriga nii füüsiliselt kui vaimselt lähedust tunda.

Uuringu autorid David M. Frost ja Cat Forrester lasid 732 mehel ja naisel kolme aasta vältel täita online-küsitlusi. Küsitluses uuriti nende suhtumist lähedusse, lahkuminekusse, pühendumisse, suhtega rahulolu ja depressiooni.

Ideaalset lähedust ja reaalset lähedust mõõdeti psühholoogilise meetodi abil, mis hõlmab kuut kattuvat ringi, mis kujutavad väärtuseid, tõekspidamisi ja iseloomujooni. Mida rohkem ringid kattusid, seda lähedasem oli paar.

57 protsenti osalenutest soovis, et oleksid partneriga lähedasemad, 37 protsenti olid oma olukorraga rahul ja 6 protsenti arvas, et on partneriga liiga lähedased.

Rahulolu suhtega ei näidanud aga see, kui lähedased paarid olid, vaid erinevus läheduse lahknevuses. Mida suurem oli läheduse lahknevus, seda õnnetum oli inimene oma suhtes - hoolimata sellest, kas ta ise pidas lähedust piisavaks või mitte. Suurt erinevust läheduse lahknevuses seostatakse suurema tõenäosusega lahku minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles