Lapsena kogetud depressioon võib suurendada südamehaiguste riski täiskasvanuna

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringuga selgitati välja, et lapsena depressioonis olnud teismelised on palju tõenäolisemalt tüsedad, suitsetavad ja väheaktiivsed.

Uuringus osales enam kui 500 last vanuses 9-16 ja lapsed jagunesid kolme rühma: depressiooni diagnoosiga, nende terved õed-vennad ja kontrollrühm, mille liikmed polnud depressiooniga oma elus kokku puutunud, vahendab teadus.err.ee.

Selgus, et 22 protsenti neist lastest, kes 9-aastaselt olid depressioonis, olid 16-aastaselt tüsedad. Nende õdedest-vendadest olid tüsedad 17 protsenti ja kontrollrühma liikmetest 11 protsenti; sarnased muutused avaldusid ka suitsetamise ja füüsilise aktiivsuse osakaalu uurides.

Kõik uuritud tegurid on ka südamehaiguste riskitegurid ning hiljutised uuringud on näidanud, et täiskasvanutel, kes noortena olid tüsedad, suitsetasid ja väheaktiivse eluviisiga, on tunduvalt kõrgem oht südamehaiguste tekkeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles