Mikrolaineahjus toidu soojendamisel hävinevad kasulikud toitained

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mikrolained laastavad toidu väärtuse, hävitades kõik vitamiinid ja fütotoitained, mis ennetavad haigusi ning hoiavad tervist. Näiteks on leitud, et mikrolained hävitavad brokolis 98 protsenti vähivastastest toitainetest.

Fütotoitained on õrnad molekulid, mis hävivad kergesti näiteks kuumusega – seetõttu on toored taimetoidud palju suurema toitainetesisaldusega kui kuumutatud toidud. Karotenoidid, antioksüdandid, vähivastase toimega diindolüülmetaan, mida sisaldab näiteks brokoli, ning antotsüaniidid on kõik ühendid, mida mikrolained väga kergesti kahjustavad, vahendab alkeemia.ee.

Mikrolaineahi hävitab toidu rakutasemel

Mikrolaineahjus küpsetamine on kõige halvem meetod toitu valmistada, sest see kiirendab veemolekulide liikumist mis tahes toidu sees, mida valmistad, põhjustades sel moel kuumuse teket seestpoolt välja suunal. Sel moel lõhustatakse rakutasandil toidu molekulaarne koostis, sealhulgas ka vitamiinid ja fütotoitained.

Mikrolaineahjust tulnud toit ei ole mitte ainult «surnud» toit, vaid see on sõna otseses mõttes molekulaarsel tasandil laiali lammutatud ja alles on vaid tühjad kalorid, kiudained ning mineraalid. Vitamiinid ja fütotoitained on põhimõtteliselt täielikult hävinud. Kui mõne köögivilja puhul suurendab selle töötlemine mõningate toitainete omastatavust (aurutamine, kerge õlis kuumutamine), siis mikrolaineahi ainult kahjustab toitu.

Ära lase ennast toidu välimusest petta

Mikrolaineahjus toidu valmistamise kõige petlikum külg on see, et pealtnäha ei ole toidus tekkinud mingeid muutusi, kuid rakutasemel on toimunud justkui tuumasõda. Kui sul oleks võimalus näha mikrolaineahjust tulnud toitu läbi võimsa mikroskoobi, siis sa ei sööks seda enam kunagi, sest mõistaksid, millise toitainelise tühermaaga on tegu.

Kõige tervislikum on suurt osa taimseid toite süüa toorelt. Mõne toidu puhul on kasulik seda veidi aurutada, kergelt õlis kuumutada või grillida. Grillimise puhul aga tuleks vältida kõrbema laskmist, sest kõrbenud osad sisaldavad kantserogeenseid mürke.

Mikrolaineahju pikaajaline kasutamine soodustab kroonilisest toitainete puudusest tulenevate haiguste teket – diabeeti, luustikuhaigusi, vähki, ajufunktsiooni langust, südameveresoonkonnahaigusi ning muid terviseprobleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles