Leiutajateküla Tanel – mees nagu orkester

, Kaubamaja ajakiri Hooaeg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Silver Gutmann / Hooaeg

Kaubmaja ajakirjas Hooaeg on intervjuu Tanel Linnasega (34), kes on igapäevaselt leiutaja ametis Tartu Ahhaa keskuses. Jõulude ajal tegi Tanel koostööd Kaubamajaga ning disainis liikuvad vaateaknad. Tema enda sõnul on tema töö segu hobidest ja kohustustest.

Kaubamaja tutvus leiutaja Taneliga tänu jõulukampaania liikuvatele vaateakendele, kus möödujad said ühe telefonikõnega panna mannekeenid sõna otseses mõttes pöörlema. Tanel oli just see inimene, kes kogu selle mehhanismi välja töötas ja võimalikuks tegi.

Ahhaa keskuses aga ootavad teda enamasti üsna erinevad projektid, kus leiutamine käib pigem mitme peale, et paremini rakendada eri inimeste oskusi. Kuna Taneli koolitee on viinud teda läbi informaatika eriala, siis enamasti jääb tema ülesandeks just elektroonikaga mässamine.

Otse loomulikult on mees enda oskusi ka kodus rakendanud, näiteks suudab tema telekapult juhtida lisaks televiisorile veel DVD-kirjutajat, laelampi, seinavalgustit ja rulood. Ühesõnaga oskab ta ükskõik millise nupu panna absoluutselt kõike tegema. Kes veel ei tea, siis näiteks kojamehemootorid sobivad suurepäraselt roboti rataste ringiajamiseks ja arvutihiire detailidest saab kokku miksida elektroonika, mis loeb vahemaid!

Tanel, mis sind selle töö juures enim paelub?

Kaks põhilist asja: vaheldusrikkus ja võimalus inimesi lummata. Pole just palju selliseid ameteid, kus tööpõli ulatub programmeerimisest treimise ja keevitamiseni, Ahhaas on aga just selline päevagraafik. Tihtipeale alustan hommikul mõnele sisekasutuseks mõeldud programmile lisavõimaluste programmeerimisega, päeval trein või keevitan ja õhtul lõpetan elektroonikaplaadi kokkujootmise ja programmeerimisega. Selle töö juures on väga oluline aspekt inimesi vaimustada. See on suurepärane tunne näha suure projekti õnnestumisel säravate silmadega külastajaid eksponaadiga tutvumas.

Lisaks toob vaheldust veel Ahhaa 4D-kino, kus minu ülesandeks on erinevate filmide häälestamine. Kuna kinod on maailmas erinevad, siis tuleb toolide liikumine ja eriefektid luua meil kohapeal. See on üsna lahe töö!

Kas sa olid juba lapsena kõva leiutaja?

Selline nikerdamine on mind jah huvitanud juba varasest lapsepõlvest. Veetsin suved maal vanavanemate juures Setumaal, kus minuvanuseid lapsi väga polnud. Eks ma pidin siis ise omale tegevust leidma. Esialgu lõppesid katsetused tervete ja töötavate asjade katkiminekuga, aga aja edenedes trend pöördus ja esimesed konstruktiivsed tulemused hakkasid paistma.

Mis on kõige vägevam asi, mis sa leiutanud oled?

Lennusimulaator. See oli mu esimene suurem projekt Ahhaas ja selle ehitamisega läks üle poole aasta aega. Alustasin Ahhaa vana ja katkise lennusimulaatori laialilammutamisest. Alles jätsin vaid korpuse, paar mootorit ja istme. Kogu elektroonika ehitasin ise, mis siis vastavalt arvutist saadud infole juhib mootoreid. Ehk et kui lennuk mänguekraanil kallutab, siis kallutab ka kabiin ja hävituslennukiga surmasõlme tegemine on täiesti võimalik − juht keerataksegi pea alaspidi.

Mille leiutamisest sa unistad?

Üks suur unistus on teha täiesti kinnise kabiiniga ja hüdraulika abil liikuv lennusimulaator. Eks näis, kas õnnestub. Ma kardan, et unistuseks jääb ka pöörlev paraboolkauss, milles olevatel inimestel on tunne, nagu oleks nad alati maapinnaga risti sõltumata sellest, kus nad selles kausis asuvad.

Milline on kevadine koostöö Kaubamajaga?

Luua kevadkampaania vaateakendele ekraanid, millel näidatavaid videoid saavad möödujad ise vahetada, puudutades teatud kohti akendel. See on vägagi põnev ja innovaatiline projekt.

***
Ahhaa keskus on teaduskeskus, mis tutvustab oma külastajatele «käed-külge»-näitusi teadusemaailma kaudu. Tartu keskuse peasaalis on tuletõrjeauto makett, mille kabiini sisu on kaetud seest vaipkattega ja kus uhkeldab paljude nuppudega keskkonsool, kust saab lülitada tulesid, sireene ja vilkureid ning käivitada keskuse ja meeskonna vahelisi raadiosideklippe. Auto sisuelektroonika looja on Tanel Linnas.

Tallinna keskuses saab aprilli lõpuni külastada valguseteemalist näitust «Ahhaa, särab ja säriseb», mille on täielikult ehitanud Ahhaa enda ekspositsioonimeistrid, Taneli osaks jäi kogu sealne elektroonika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles