Kuidas mõjutada teismelise toitumisharjumusi tervisliku kaalu säilitamiseks?

, tervisenõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Pärt
Katrin Pärt Foto: Erakogu

Kaal on paljudele inimestele tundlik teema, eriti aga teismelistele. Parim viis lapsega kaaluteemadel arutleda on positiivsel toonil, mitte norivalt ega kritiseerivalt. Kindlasti ei tohiks teatud toitude söömist keelata sest see võib teismelist mõjutada vastupidiselt. Negatiivne lähenemine võib viia näiteks enesekindluse languseni.

Kui soovid teismelise toitumisharjumusi mõjutada, siis proovi järgmisi nõuandeid:

Paigutage kõrgekalorilised snäkid köögist ja teistest tubadest kappi, et need ei oleks pidevalt nähtaval ega tekitaks ülesöömise võimalust.

Vahepalad on teismelise dieedis väga olulisel kohal ent magusate jookide, kartulikrõpsude, töödeldud energiabatoonide ja praetud rämpstoidu söömise vältimiseks, paki teismelisele ise vahepalad kaasa. Nendeks võivad olla näiteks ubadest valmistatud dipikaste täistera leival, värsked puu- ja juurviljad ning lahja liha (näiteks kanafilee). Vahepalad aitavad stabiliseerida veresuhkru taset ja seeläbi ära hoida teismelise tujude kõikumisi.

Tihtipeale võivad olla ülesöömise põhjuseks emotsionaalsed probleemid. Rääkige, kuulake ja pakkuge teismelisele toetust.

Hinnake oma perekonna söömisstiili: portsjonite suurused, toitude koostis ja söögiaegade sagedus. Tehke koos järk-järgulisi muudatusi ja pidage neist muudatustest igapäevaselt kinni.

Valmistage toite, mis on kaalusõbralikud ja kaasake ka laps toiduvalmistamise protsessi. Selline kogemus aitab tal ka edaspidi kaalu säilitada.

Aktiivsed tegevused kogu perega tulevad kasuks kõigile!

Hoidke toitvaid, madalakalorilisi toiduaineid kergesti kättesaadavana (näiteks kindel kogus puhastatud puu- ja juurvilju igaks päevaks kaasa võtmiseks).

Kõige olulisem – olge tunnustav. Sinu armastus lapse vastu ei olene kaalu langusest ega tõusust. Tingimusteta aktsepteerimine on oluline positiivse minapildi kujunemiseks, mis omakorda aitab kaasa kui teismeline püüab saavutada tervislikku kaalu.

Ülekaalulised või tugevalt ülekaalulised teismelised vajavad tervislikku, realistlikku ja turvalist kaalulangetamise viisi, mis sisaldaks nii füüsilist aktiivsust kui ka toitumise plaani. Otsides nõu toitumisnõustajalt või personaaltreenerilt on üks viis kuidas aidata oma teismelisel õigesti toituda ja treenida.

***

Rimi tervisenõustaja Katrin Pärt on olnud personaaltreener 6 aastat mitmes erinevas spordiklubis (ka praegu töötab ta neljas erinevas Tallinna spordiklubis) ning töötanud toitumisnõustajana umbes kolm aastat. Ta on  lõpetanud kehakultuuri teaduskonna Tallinna Ülikoolis, õppinud USAs ja läbinud Annely Sootsi Tervisekooli toitumisnõustaja kursused. Lisaks on Katrin õppinud ja töötanud personaaltreeneri ja toitumisnõustajana USAs ning Austraalias. Kuna personaaltreeningute kõrval on väga oluline toitumine, siis nõustab ta igapäevaselt inimesi nii treeningute kui ka toitumise alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles