Maailma parim šampanja

Riina Luik
, Peegel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Armand de Brignac / SPI Estonia

Möödunud aastal kuulutasid maailma kõige tunnustatumad veinikriitikud ja sommeljeed pärast enam kui 1000 šampanja pimetestimist võitjaks Prantsusmaal Champagne’i maakonnas Cattier’ perekonnale kuuluvas šampanjamajas loodud Armand de Brignac Brut Goldi, mis pälvis 100 võimalikust 96 punkti.

Veinikultuuri algus Prantsusmaa Champagne’i maakonnas ulatub 5. sajandisse, mil roomlased piirkonda esimesed veiniaiad rajasid. Kuni 17. sajandini valmistati Champagne’is vaid nn vaikseid veine, mitte hõrku kuninglikku kihisevat jooki šampanjat, mille poolest piirkond nüüd maailmakuulus on. Enamik siinseid viinamägesid kuulus tol ajal katoliku kirikule ja mungad valmistasid veini eeskätt pühima kristliku sakramendi – armulaua – talituseks. Kuid just siin, Champagne’i-Ardenne’i piirkonnas (Montagne de Reims terroir’l ehk eriliste geograafiliste, geoloogiliste ja klimaatiliste tingimustega territooriumil) asub kuulus Reimsi katedraal, mis on olnud sajandeid Prantsuse kuningate salvimis- ja kroonimiskirik. Nendeks pidustusteks sobisid vaid parimad veinid, ja Champagne’is osati neid valmistada.

Sõna otseses mõttes kuningate joogiks loodud šampanja sündis 17. sajandil, mil kohalikud veinimeistrid võtsid esimest korda kasutusele veini teistkordse fermenteerimise, mis võimaldas valmistada pudelis süsihappegaasiga rikastunud kihisevat hõrku jooki. Vein, mida hakati rohkelt eralduvate mullikeste järgi vastukaaluks «vaiksetele» kutsuma vahuveiniks, vallutas kiiresti Euroopa ning sellest sai ülima pidulikkuse ja luksuslikkuse sümboljook. Kuigi vahuveini suur populaarsus tähendas ka selle valmistusmeetodi laialdast levikut algul Euroopas ja hiljem kogu maailmas, võib 1891. aastal sõlmitud Madridi lepingu kohaselt nimetada šampanjaks vaid Champagne’i regioonis konkreetsel terroir’l, kindlat sorti viinamarjadest ja rangete reeglite järgi valmistatud vahuveine.

Maailma parim šampanja Armand de Brignac Brut Gold valmib Champagne’i maakonnas väikeses Chigny-les-Rosesi külakeses, kus asuvad juba aastast 1763 perekond Cattier’le kuuluvad viinamäed ja šampanjamaja. Vaid Grande Cru ja Premier Cru viinamägedel kasvatatud viinamarjadest hakkas perekond Cattier’ oma nime all šampanjat valmistama 1918. aastal. Nende rooma, gooti ja renessansi stiilis šampanjakeldrid on vanimad ja sügavaimad kogu Champagne’i piirkonnas. Sajandeid on šampanjamaja kuulunud Cattier’dele, kes on hoidnud hoolega tallel šampanja valmistamise kunsti ja perekondlikke traditsioone. Tänapäeval tehakse seda patriarh Jean-Jaques Cattier’ juhtimisel. Kõik oma oskused, teadmised, täiuseihaluse ja kirglikkuse on Cattier’d talletanud selle õilsa joogi valmistamisse, kasutades oma šampanjades erinevas variatiivsuses kolme viinamarjasorti: «Chardonnay», «Pinot Noir» ja «Pinoit Meunier».

2006. aastal võtsid Cattier’d oma kõige erilisemate ja hinnalisemate – cuvée-šampanjade (parimatest parim ehk esimesest 2050 liitrist veinivirdest valmistatud) jaoks kasutusele uue tootemargi nime Armand de Brignac ning samal aastal ületati esimest korda miljoni pudeli müügipiir. Armand de Brignac Brut Gold (fotol) on cuvée-šampanjade lipulaev. Sel eri aastakäikude parimatest veinidest segatud šampanjal on suurepärane karakter ning see peegeldab ideaalselt Cattier’de lugupidavat suhtumist sellesse õilsasse jooki. Erilise harmoonilisusega silma paistev Brut on täidlane, värske ja elavaloomuline ning kergelt lillenoodiline šampanja, millel on kreemjas-siidine tekstuur. Just Bruti Multi Vintage’i peetakse baasiks, millega võrreldakse šampanjamajade taset, sest just see on kõige lähemal neile šampanjadele, mida tootsid Champagne’i maakonna esimesed meistrid.

Neid eriti kõrge kvaliteediga eliitšampanjasid peetakse vanade šampanjatraditsioonide ja tänapäevase innovaatilisuse musterliiduks ning äärmiselt pilkupüüdvaid kuldsesse kuube rüütatud pudeleid hoitakse tõeliste aaretena kõige sügavamates maa-alustes keldrites, kus on ideaalne sisekliima. Cattier on kogu maailmas tuntud oma väga atraktiivse ja mitmekesise pudelivaliku poolest ning nende 30-liitrine, 45 kilo kaaluv ja 40 tavapudeli jagu šampanjat mahutav Muinas-Kreeka jumala Midase järgi nime saanud šampanjapudel on suurim maailmas.

Armand de Brignaci peetakse kogu maailmas tšempionite joogiks – just sellega on oma erilisi saavutusi ja võite tähistanud maailma parimad. Näiteks tähistas 15-liitrise Nebuchadnezzar Brut Goldiga oma medalivõite 2012. aasta Londoni OMil Jamaica sprinter Usain Bolt. Tšempionite rida jätkavad Ameerika profijalgpalli, -pesapalli ja -hokiklubid, korvpalliliiga NBA võtjameeskonnad, vormel 1 Redbull Racing Team ja paljud teised. Maailma parimaga saab igaüks tähistada just seda hetke, mis tema arvates seda väärib ning õnneks neid hetki elus jätkub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles