Naiste sõpruse viis etappi

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõbrannad
Sõbrannad Foto: SCANPIX

Romantilise suhte puhul me teame, et kohtingutel käimise ja abielu vahele jääb tükk tumedat maad. Võtab aega, et mõlemad saaksid ilma kahtlusteta eeldada, et nädalavahetusel veedetakse nagunii koos aega ja seda ei pea arglikult teineteiselt üle küsima. Suhtes on omad etapid. Naistevahelises sõpruses on samuti, kuigi me ei oska neid etappe ehk märgata või neile nime anda.

Meil võib olla ka moonutatud arvamus sellest, kui kiiresti peaks sõprus edasi arenema. Ei maksa eeldada, et juba pelgalt paari vestluse järel saab sust teise naisega parim sõbranna. Enamik sõprussuhetest tekivad siis, kui veedetakse koos väga palju aega (näiteks koolis, tööl, ringides), kirjutab Huff Post.

Nagu me teame, siis armusuhtes kulub enamasti tutvumisest abieluni umbes kaks aastat. Samas on alati neid, kes otsustavad juba kahe nädala möödudes sõrmuseid vahetada ja ka neid, kes ootavad enne abielu registreerimist lausa kümme aastat. Sõpruses toimib see üsna sarnaselt.

Sõpruse viis faasi

Uudishimu

Sellest saab kõik alguse. Miski köidab sind teises inimeses ja sa tahaksid teda lähemalt tundma õppida. See ei pruugi olla teadlik soov, kuid selles staadiumis peab olema mingi põhjus edasiseks suhtlemiseks – kas või väga väike, et võõral tekiks võimalus sõbraks saada.

Uurimine

Iga potentsiaalne sõprus eeldab, et koos veedetakse piisavalt aega. Mõnikord on see automaatne (kooriproov, trenn, töö), kuid paljudel juhtudel peab selle aja ise leidma ja olukorda soosima. Vastasel juhul pole oluline, kui palju huvi teise vastu tekib, sest kui koos ei olda, siis sõprus edasi ei arene.

Familiaarsus

Seda etappi soovitakse sageli juba esimeses etapis. Paljud tahaksid end kellegagi nii mugavalt tunda juba esmasel kohtumisel, kuid unustatakse, et see peab arenema omasoodu. Võiks öelda, et selleks peaks koos aega veetma vähemalt kaheksa korda, enne kui tuntakse end teineteise seltsis nii hästi, kuid tegelikult sõltub see ka sellest, mida koos tehakse ja kui avatud sõbrannad omavahel on. Tekib teadmine, et teine tahab sinuga rääkida, kui sa talle helistad. Ka on selles staadiumis normaalne, et koos saab välja minna hetke ajel, ilma et seda peaks kaks nädalat varem kokku leppima. Hakatakse mõistma, kuidas teine erinevatele olukordadele reageerib.

Haavatavus

See etapp on keeruline, sest sellesse jõutakse mõnikord kas liiga ruttu või soovitakse see üldsegi vahele jätta. Mõned naised ruttavad, sest tahavad kiiremini lähedaseks saada, et oma valu jagada. Sõprussuhe peab aga piisavalt arenema koos lähedustunde kasvamisega. Selleks, et teisega lähedane olla, et tohiks teda oma tunnetega «üle valada». Kui sõprus on alles esimestes etappides, ei peaks eeldama, et sõbranna on kohe olemas ja peab ennast tõestama hakkama. Teisest küljest tuleb suhtes kätte aeg, kui peab oma maski maha võtma, näitama ka oma nõrgemaid külgi ja oskama enda üle naera. Vastasel juhul hakkab sõprus hääbuma. Alles siis tekib õigus sõbranna õlal nutta.

Parim sõbranna

Viimane staadium on neile, kes on su parimad sõbrannad. Panid tähele – sõbrannad? Parim ei tähenda mitte kvantiteeti vaid kvaliteeti, sul ongi tarvis mitut head sõbrannat. Ära sea endale liigseid piiranguid. Mitte kõik, kellega sa suhted, ei jõua sõpruse viiendasse staadiumisse.

Parimat sõbrannat saab tingimusteta usaldada. See tähendab, et austatakse teineteise piire. Mõlemad on tõestanud, et nad on valmis teineteise eest seisma ja nad hoolivad teineteisest. Selle etapini jõudmiseks kulub palju aega. Väga palju. Isegi kui oled aasta möödudes märganud, et sel sõprusel on potentsiaali nii kaugele areneda, siis kulub ikkagi aega, et õpitaks teineteist usaldama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles