Kas seks kutsub sünnituse esile?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Liiga kauaks emakasse mõnulema jäänud laps kasvab aina kogukamaks ja suurendab tõenäosust, et sünnitus tuleb raske. Naiste hulgas on levinud hulk koduseid viise, kuidas lapse sündi esile kutsuda. Küll soovitatakse juua taimeteesid, küll vahuveini. Sama tuntud on arvamus, et sünnitust saab esile kutsuda seksiga.

Bioloogilisest vaatenurgast võiks seksist kasu olla. Seemnevedelik sisaldab prostaglandiine – samu aineid, mille sünteetiliste vormidega mõjutatakse emakakaela haiglas sünnituse esilekutsumisel. Orgasm kiirendab emaka kokkutõmbeid ning ka rinnanibude stimuleerimine võib panna emaka lihased kiiremini tööle, kirjutab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Siiski pole teadlased suutnud leida kindlaid tõendeid, et seks oleks tõhus ja kindel meetod sünnitustegevuse alguse soodustamiseks.

2006. aastal Malaisias tehtud uurimus leidis, et raseduse lõpus seksimine võib tuhude algust kiirendada. Uuringut korrati kolm aastat hiljem ja siis saadi hoopis vastupidised tulemused. Seksil polnud sünnitustegevusele mingit kiirendavat mõju.

Ka sellele leidub mitu bioloogilist põhjendust. Sünnituseelne seksuaalne aktiivsus on raskesti mõõdetav. Spermaga naise kehasse sattuv prostaglandiinide kogus sõltub sellest, kas kasutatakse kondoomi, kui suur on seemnevedeliku hulk ning prostaglandiinide kontsentratsioon selles.

Ometi usuvad paljud naised seksi sünnituse kiirendavat toimet. Põhjuseks võib olla see, et raseduse lõpupäevadel on tõenäosus sünnituse algamiseks nagunii väga suur. Võib tekkida vale mulje, et see, mida enne sünnitust tehti või tegemata jäeti, aitaski sünnitusvalude saabumisele kaasa. Inimene kipub kõike endaga juhtunut pidama loomulikuks ja kõikide teiste jaoks kehtivaks.

Käepärased juhised sünnituse koduseks esilekutsumiseks on olemas kõikidel maakera rahvastel. Näiteks mõned Põhja-Ameerika indiaanihõimud usuvad, et sünnitus saabub kiiremini, kui rasedat hirmutada. Samuti on naisi näljutatud, et laps sünniks ja tuleks toitu otsima.

Sellised abinõud ei tõota toredat sünnitamiskogemust. Ka pole nende tõhususe tõenäosus suurem kui 50 protsenti ehk sama suur, kui võimalus, et tulevane isa ennustab õigesti ette sündiva lapse sugu. Paljud noored emad saavad sellest suurepäraselt aru.

Nii ongi internetifoorumite sünnitusteemades kõikvõimalike sünnitust kiirendavate nippide kirjelduste vahel ausaid ülestunnistusi: «Petersellitee, nõmmliivatee, šampus, vein, saun, seks, kuum vann, treppidest üles-alla kiirkõnd, jalutamine. Kõik läbi proovitud ja ei ütleks, et kasu oli. Laps tuleb siis, kui laps tahab tulla.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles