Lugeja küsib: kui vanalt võib laps otsustada, kumma vanema juures ta elama hakkab?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Laste isale on kohtu poolt määratud alimendid. Maksab ta seda nagu ise heaks arvab. Tänaseks on võlg kasvanud 900 euroni. Asi on kohtutäituri juures ja tema on ka kõigest teadlik. Kuid nüüd on tekkinud küsimus - kui lapsed on isa juures (kui ta üle kahe nädala paariks päevaks Eestisse tuleb), siis kas tal on õigus see raha alimentidest maha võtta? Sama küsimus tekib siis, kui ta näiteks riideid ostab,» kirjutab üks ema.

«Teiseks sooviks teada, kui vanalt võib laps otsustada, kelle juurde ta elama minna soovib? Poiss on 12, saab sügisel 13 ja talle tehakse selgeks, et ta saab ise valida, kelle juures elada tahab. Asi puudutab rohkem seda maksmist, et siis ei peaks isa maksma (meil kaks last). Lapsele on selgeks tehtud, et isa viib paberid kohtusse ja kohtu kaudu soovib hooldusõigust,» lisab murelik ema.

Vastab jurist  Hanna Kivirand õigusbüroost  Puurits & Partnerid.

Kui kohtuotsusega on elatis kindla summana välja mõistetud, ei tohi elatise maksmiseks kohustatud isik sellest enda suva järgi mahaarvamisi teha. Kui elatist maksev vanem soovib väljamõistetud elatise suurust muuta, tuleb tal pöörduda kohtusse, kuid võin juba etteruttavalt märkida, et mõnel päeval kuus lastega kohtumine ja sellega seoses teatavate kulutuste tegemine elatise vähendamiseks alust ei anna.

Iseenesest ei ole kindlat vanust, millal laps võib otsustada, kumma vanema juures elab. Tuleb lähtuda lapse huvidest ja lapse enda soovist, kuivõrd lapse vanus seda võimaldab. Ilmselgelt ei ole võimalik nt 15-aastast last nö kinni hoida, kui ta soovib ühe vanema juurest teise vanema juurde kolida. Minu hinnangul on näiteks 13-aastane laps juba piisavas vanuses otsustamaks, kas soovib elada ema või osa juures.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles