Miks naised paksuks lähevad?

Tallinna Ülikool
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Grupp USA erinevate ülikoolide teadlasi otsustasid uurida viimase 45 aasta sotsiaalseid ja keskkonna muutuste trende, mis võiksid kuidagi aidata seletada 19 kuni 64 aastaste naiste kehakaalu tõusu dünaamikat.

Sotsiaalse keskkonna ja ülekaalu vahelised seosed on muutumas oluliseks uurimisteemaks. Seda kahel põhjusel: esiteks on arenenud riikide elanike kehakaal hakanud pärast eelmise sajandi seitsmekümnendaid hoogsalt tõusma ja teiseks pakub infoajastu uusi võimalusi eluolu kirjeldavate andmete kogumiseks ning tähelepanekute tegemiseks, vahendab alkeemia.ee.

Vaadeldavate trendide valiku kriteeriumid olid seotud koduste töödega. Jah, jutt käib perenaiseks olemise ja kehakaalu vaheliste seoste otsimisest. Teadlaste arvates on naiste kehakaalu kasvus süüdi vähene koduste tööde tegemine.

Õnneks puudutab see vaid USAs elavat õrnemat sugu ja siinsed kaaluprobleemid on kindlasti kuidagi seotud meeste koduse laiskusega.

Vaadakem siis, mis on juhtunud ajavahemikus 1965-2010 USA naiste koduste töödega. Analüüsi aluseks oli kodustele töödele kasutatud aja ja iga tööepisoodi energiakulu tuletis.

Seni on peamiseks ülekaalu põhjuseks peetud positiivset energiabilanssi. Õigem oleks vist öelda, et liiga positiivset, milles süüakse oluliselt rohkem kui kulutatakse. Ülesöömise soodustajaks peetakse toidu ületootmisest tulenevat intensiivset turundamist ja toidu hinna langust.

Paraku on toidu kättesaadavuse ja ülekaalu vaheline seos probleemne, sest mitmes riigis, milles toiduenergia saadavus on kasvanud, pole sugugi kehakaal alati tõusnud. Uurijad toovad näiteid vastupidisest, kus kehamassiindeks on samal ajal isegi langenud või jäänud muutumatuks.

Aastal 1965 kulutas keskmine ameerika naisterahvas kodustele toimetustele 25,7 tundi nädalas. Koristamistele, nõude ja riiete pesemisele, triikimisele, õmblemisele ning kindlasti toidu tegemisele ohverdati toona keskmiselt 6000 kilokalorit nädalas. See teeb umbes kahe päeva toidukogusele vastava energiakulu.

Aastaks 2010 kulus kodustele toimetamistele keskmiselt 13,3 tundi nädalas. Energiakulus arvestatuna on see 3486 kcal/nädalas, ehk 360 kcal/päevas. Toidule ümber arvestades vastab 360 kcal kahest kanamunast, kolmest peekoniviilust, saiast ja kohvist koosnevale einele.

Umbes kahe viimase põlvkonna jooksul on oluliselt muutnud naiste tööhõive. Kuuekümnendatel leidus tunduvalt rohkem koduseid pereemasid. Täna leidub rohkem töölkäivaid emasid, kes on lisaks üksikhooldajad.

Mitte-töölkäivate naiste puhul on kodustele toimetustele kulutatud energia langenud oluliselt rohkem, keskmiselt 16,6 tundi/nädalas. Töölkäivatel naistel oli juba toona vähem mahti kodustele askeldustele ja nende puhul on langus olnud umbes 6,7 tundi/nädalas, ehk umbes 132 kcal/päevas.

Samal ajal kui koduste tööde aja ja energiakulu langesid, kasvas televiisori vaatamisele jäänud aeg kahekordseks, umbes 16,5 tunnini nädalas.

Teleka vaatamise energiakulu ei vääri kokku arvestamist, sest see on tühine. Kasvavad kilogrammid ilmselt mitte. Loomulikult on kõiges süüdi mehed, kes on peamine põhjus lugematute kodumasinate sünnil. Rääkimata stressist, mida nad põhjustavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles