Kuidas oma tahtejõudu suurendada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahtejõud
Tahtejõud Foto: SCANPIX

Tahtejõud koosneb kahest sõnast: tahe ja jõud. Mis seos on neil kahel sõnal, arutleb psühhoterapeut Epp Veski ajakirjas Psühholoogia Sinule.

Hiljuti vestlesin sõltuvushäiretega tegeleva psühhoterapeudiga. Küsisin, kuidas aidata kliendil leida motivatsiooni, mida tal ei ole. Terapeut ütles naeratades: «Tal on motivatsioon, kuid mitte see, mida teised temalt ootaksid.» Sain aru, et «jätan joomise» asemel on tal hoopis teine motivatsioon: lõõgastuda, unustada, põgeneda, loobuda. Selle nimel on ta valmis kannatama peavalu, pohmelli, seniste sõprade ja perekonna kaotust jne. Esimene kaalub teise poole üles.

Elu saab muuta vaid motivatsiooni muutes, sageli elus uut mõtet leides. Tean meest, kes – nagu ta ise ütles – oli üle 15 aasta purjus, uimas, pohmellis või neis korraga. Politsei oli iganädalane külaline. Pärast lapse sündi nägi ta elu uues valguses, loobus uimastavatest ainetest, lõpetas ülikoolis psühholoogia ja aitab nüüd juba aastaid valida teistel kainet teed. Isaks olemine ja poja heaolu oli talle kõige tähtsam. Ta tahtis, et poeg kasvaks kaine isaga, et ta saaks tunda rõõmu, ja see tahe sai määravaks, andis talle uue motivatsiooni ja jõu muuta oma elu.

Kunagi ütles üks mu hea tuttav: «Ma ei ole oma valikutes vaba. Pärast seda, kui mul avastati vähk, otsustasin, et hakkan elama tervislikku elu ja saan terveks. Ja kõik minu järgmised valikud lähtuvad sellest ühest otsusest. Ma ei loobu millestki, loobumine on ju raske, ma lihtsalt valin teise. Nii on palju lihtsam.» Ta tegi seda ja sai terveks.

Just nii saame aidata tavamõistes tahtejõuetut, olgu ta siis laisk, hilineja, alkohoolik, narkomaan. Mitte «Jäta maha, lõpeta, loobu!», vaid «Millal sa end hästi tunneksid? Mis sulle rõõmu valmistab? Mis sind õnnelikuks teeb?». Tuleb aidata leida tal uus siht, eesmärk.

Kui kellegi arvates ei ole tal või kellelgi teisel üldse tahtejõudu, siis ta sageli tavaliselt eksib. Ilmselt on tal tahet millegi muu jaoks, näiteks logelda, arvuti taga olla, lobiseda, palju süüa vms, kuid puudub see tahe, mida keegi teine temalt ootab.

On levinud arvamus, et ainult soovi ja universum täidab su soovi. Nii lihtsalt asjad ka ei käi.

Esmakordselt puutusin tahte jõuga kokku «Empowerment» (’jõustumine’, varasem tõlge ’enese teostamine’) koolitusel. Ainult soovimisest ja unistusest ei piisa, kuigi sellest asi algab. Soovile tuleb anda jõud, muuta see tahteks. Soov tuleb teha endale köitvaks, tõmbavaks, lisada nii palju temaga kaasaskäivaid rahuldustpakkuvaid emotsioone, et ma seda tõesti tahan, lausa vajan. Ükski fakt iseenesest ei ole nii innustav kui sellega saavutatav rahulolu. Just see emotsioon, mis me tulemusena saame, on määrava tähtsusega.

Loe pikemalt märstikuu ajakirjast Psühholoogia Sinule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles