Tahad olla rikkam?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas su finantsolukord vajab turgutust? Cosmo rahaplaneerija aitab sul tagasi rajale saada.

Enne kui jõuad ohata, mõeldes, et sind ootab järjekordne noomiv loeng, vasta ühele küsimusele: kas sa tahaksid, et sulle jääks kätte rohkem raha? Just nii, seda me arvasimegi.

Kuigi finantsapsakate lappimine vajab aega ja planeerimist, ära pelga – pakume sulle sammhaaval kulgevat plaani, mille puhul pead rahale (või rahapuudusele) mõtlema vaid viis minutit päevas. Lubame sulle, et kuu lõpuks on su pangaarve peaaegu sama särav nagu Eva Mendese juuksed. 

1. päev: loo selgus

Otsi voodi alt välja kõik oma arved ja tšekid ning pane kirja, kui palju sul tegelikult raha on ja kui palju sa kuskile võlgu oled (laenud pangale või sõbrale, krediitkaardid ja nende intressimäärad).

2. päev: kirjuta üles oma kulud

Üür, kommunaalmaksud, toidukaubad, kohvitamised... Pane kirja ka väljaminekud, mida maksad kord aastas (näiteks autokindlustus või spordiklubikaart) ning jaga need kaheteistkümnega. Jaga ära ka kord kvartalis makstavad summad. Kui kogusumma käes, lahuta arv oma igakuisest palgast. Nii saad lisaks tulule teada ka oma igakuise kulu ehk oled valmis koostama kuu keskmist eelarvet.

3. päev: motiveeri end virtuaalselt

Summuta rahakulutamiskihk, mõeldes oma unistusele. Kas tahad oma võlad ära maksta? Minna reisima? Osta korterit? Pane oma unistuse foto mobla taustapildiks, kus see saab sind pidevalt inspireerida. Kui tunned, et tahad jälle raha kulutada, haara parem oma mobiil ning suuna mõtted tagasi lõppeesmärgile. 

4. päev: hoidu uutest võlgadest

Sulle meeldivad krediitkaardid? Loobu neist. Ainult nii saad vältida kiusatust neid kasutada.

5. päev: ära kuluta midagi

Mitte ühtki senti päevas! Jäta rahakott koju. Võta kodust lõuna tööle kaasa ja tunne uhkust, kui hästi sa end taltsutada suudad.

6. päev: uuri oma pangakaardi tausta

Kui palju on pangakaardi kuuhooldustasu? Kas pead võõra panga automaadist raha välja võtmiseks maksma? Kas sa ikka vajad neid kaardiga kaasnevaid boonuspunkte? Uuri, äkki pakub mõni teine pank sulle paremat diili.

7. päev: mine šoppama

Ära liialt rõõmusta – me ei mõtle sellist šopingut nagu sina. Osta endale korralikud kaaned, kuhu vahele saad torgata kõik oma arved.

8. päev: valmista endale lõuna

Keeda suur potitäis toitvat suppi või pajarooga, millest sulle jätkub pea terve nädala lõunateks.

9. päev: vali sularaha

Võta sularahaautomaadist välja täpselt see summa, mis eelarves nädalaks ette nähtud – nii väldid liigset kulutamist.

10. päev: uuenda oma garderoobi

Sul on kohe väga vaja nädalavahetuseks uut kleiti? Korralda kleidivahetuspidu, kuhu kutsud oma kõige stiilsemad sõbrad, kes n-ö täiesti juhuslikult kannavad sama numbrit, mis sina.

11. päev: muuda oma maksesüsteemi

Tee ümber arved, mida maksad praegu kord kvartalis. Korraga 20 eurot maksta on kordades kergem kui 60.

12. päev: tee rahakalender

Märgi kalendrisse arvete tasumise tähtajad. Nii väldid unustamist, mis võib kaasa tuua hilinemisest tingitud intressi.

13. päev: vaata üle oma hoius

Kui sul on raha hoiusel, veendu, et see sulle ka intresse teenib. Kui intressimäär on nigel, uuri teiste pankade pakkumisi (ja tingimusi), et leida kõige kasulikum lahendus.

14. päev: kindlusta tagalat

Kirjuta üles kõik oma pangakaartide andmed, et saaksid neid vajadusel kasutada, kui su rahakott ära kaob. Lisa nende juurde ka infotelefonid, kuhu kiiresti helistada, kui peaksid varaste küüsi langema.

15. päev: oled poolel teel!

Tähista oma meelekindlust, küsides bossilt palgakõrgendust. Eesti naiste ja meeste palgalõhe on u 23 protsenti.

16. päev: planeeri oma kütuseostu

Tee väike analüüs ning osta kütust tanklast, mis pakub seda parima hinnaga. 

17. päev: uuri oma tausta

Veendu, et sul poleks vanu tasumata arveid, intresse ega võlgu, mis võiksid tulevikus laenu võtmist takistada.

18. päev: muretse endale hoiupõrsas

Tühjenda oma taskud ja kotisahtlid kõlisevatest müntidest ning pane need kõik ühte turvalisse kohta, nagu tegid lapsena.

19. päev: hoidu mobiiliarvešokist

Kehtesta oma mobiilile piirsumma. Saad kuuarvet ette planeerida ja säästad raha, kui kasutad telefoni ainult olulisteks kõnedeks.

20. päev: kasuta eBayd

Tee suurpuhastus ning pane kõik rõivad ja muu pudi-padi, mis end sinu silmis ammendanud on, eBaysse või osta.ee-sse müüki.

21. päev: hoia olukorral silm peal

Kirjuta üles oma kulud. Nii on sul kuu lõpus parem ülevaade, kuhu ja kui palju päevas keskmiselt raha kulub.

22. päev: alusta säästmist

Kui sa ei pea ühtki võlga tagasi maksma, hakka raha kõrvale panema. Kui säästad kuus 30 eurot, teeb see aastas 360.

23. päev: ole ökom

Ole oma rahakoti ja looduse sõber. Toast lahkudes kustuta tuli, keera kraan kinni, kui hambaid harjad, ning ära jäta asju vooluvõrku (nt telefoni- või arvutilaadijat), kui sa neid parajasti ei kasuta.

24. päev: treeni kasudega

Loobu kallist spordiklubikaardist ning hakka iseseisvalt trenni tegema. Otsi netist treeningvideoid või mine lihtsalt jooksma, rattaga sõitma ja jalutama.

25. päev: vali üks pakkuja

Tšekka, kas saaksid võtta interneti, digiTV, lauatelefoni ja mobiili samalt teenusepakkujalt. Üks pakett tagab sulle arvatavasti soodsama üldarve.

26. päev: poputa end

Uuri välja, kas mõni ilukool vajab tulevastele massööridele või juuksuritele «katsejäneseid». 

27. päev: kokka ka homseks

Tee potitäis pastat. Kui tunned kiusatust välja sööma minna, tuleta endale meelde, et sind ootab kodus mõnus kõhutäis.

28. päev: ära jälgi reklaame

Loobu infokirjadest, mida edastavad sulle erinevad veebipoed ja brändid. Kui sa ei tea «päeva parimat pakkumist», ei saa sa ka selle ohvriks langeda.

29. päev: lahuta meelt

Uuri, mis linnas toimub. Peaaegu alati leidub mõni tasuta näitus või kontsert, kuhu võiksite sõbranna või peikaga sisse põigata. Kui sa midagi põnevat ei leia, kutsu sõbrad lauamänguõhtule.

30. päev: tähista!

Oled olnud supertubli! Korralda enda saavutuse auks rahakotisõbralik tüdrukuteõhtu. Palu igal külalisel midagi kaasa võtta (vein, salat või koogikesed), nii tuleb kokkuvõttes kõigil soodsam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles