Põhjuseid, miks konfliktid võivad hästi mõjuda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled allergiline konfliktide suhtes? Kui seisame konfliktidega silmitsi, siis tekib tahtmine probleeme vältida, sest konfliktid võivad tekitada ärevust ja hirmu.

Muidugi on konfliktid ja vaidlused ebameeldivad, aga tegelikult on konfliktidel ka positiivsem külg, mis võib meile rohkem kasu kui kahju tuua, kirjutab GalTime.

1. Konflikt avab meie silmad uute ideede jaoks. Konfliktid on loomingulised, sest kaks inimest väljendavad oma frustratsiooni ja mõtteid. Võta seda kui võimalust õppida.

2. Konflikt on võimalus avaldada oma vajadusi, et need leiaks vastuse. Konflikti käigus on sul võimalus teisele inimesele öelda, millest sa puudust tunned ja mida rohkem oma ellu vajaksid.

3. Konflikt õpetab paindlikkust. Konflikti käigus peab teine inimene end kohandama meie tõdedega ning meie peame sama vastu tegema.

4. Konflikt õpetab kuulama. Oluline osa igas konfliktis on kuulamisoskus. Kuulamine peab olema aktiivne, mitte passiivne. Kuulamine nõuab enesekontrolli.

5. Konflikt viib lahendusteni. Kui käesolev olukord enam ei toimi, tuleb formuleerida midagi uut, et suhe saaks uue hingamise.

6. Konflikt annab võimaluse suhtlemist harjutada. Mida rohkem oleme konfliktiga seotud, seda paremaks suhtlejaks saame. Me ei pea minema välja ja tüli otsima, kuid me ei tohiks konflikte karta, kui need meie teele satuvad.

7. Konflikt on võimalus piirid paika panna. Kui seame ja tunnetame piire, õpime enda ja meie suhtlusviisi kohta midagi uut. Võime õppida õigel hetkel taganema või end aktiveerima ning küsimusi esitama.

8. Konflikt annab võimaluse emotsionaalset kontrolli harjutada. Me ei pea kogu aeg emotsionaalsed olema. Kui tahame, et meid tõsiselt võetaks, peame konfliktidesse tõsiselt suhtuma. Peame õppima, kuidas rahulikuks ja oma seisukohtade edastamisel kindlaks jääda.

9. Konflikt annab võimaluse teistest eristuda. Läbi konflikti on võimalik õppida, kuidas eristume teistest inimestest ja nende elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles