Kuus nõuannet neile, kes on elust väsinud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui tunned, et stress võtab võimust ja iga väiksemgi liigutus on kurnav, siis loe edasi. Ehk saad abi.

Ära usu, et elu on õiglane

Sageli arvavad inimesed, et need, kes on vaesed, on selles ise süüdi, kirjutab Psychology Today. See suhtumine on ekslik ning selle tagajärjel võid hakata isegi raskel ajal mõtlema, et oled oma ebaõnne kuidagi välja teeninud. «Mul läheb halvasti, sest ma olen kasutu.» Kas tuleb tuttav ette?

Elu mängumaa ei ole ühtlane. Paljud targad ja andekad inimesed peavad oma elus taluma mitmeid raskeid perioode. Me kõik oleme teinud mõnikord halbu valikuid. Mõnikord saab kõik alguse halbade asjade kokkulangevusest, mis mõjutab elu veel pikka aega takkajärgi.

Tuleta endale meelde, et annad endast parima

Ära unusta, et teed praegust olukorda ja ressursse arvestades endast kõik võimaliku. Ole paindlik, et saaksid ära kasutada kõiki võimalusi, mis su teele satuvad ja ühtlasi oma elu muuta.

Väldi «ma peaksin rohkem pingutama» lõksu

Kui sa kipud stressi ja kurnatusega võitlema rohkem pingutades, siis katsu hoopis rahulikumalt võtta. Nagu öeldud, teed sa nagunii endast parima. Kas võib olla, et veelgi enam pingutamine sinu probleeme ei lahenda?

Selle mõtlemise lõks peitub sellest, et kui ainsa lahendusena näed veelgi suuremat pingutust, siis ei märka sa ilmselt teisi lahendusi hakkama saamiseks. Näiteks need, kes ei suuda oma isusid taltsutada, ütlevad sageli endale, et järgmine kord peavad nad rohkem pingutama, et dieedist kinni pidada. Kui neile tundub, et ainus põhjus peitub väheses pingutamisest, siis keskenduvad nad ainult tahtejõule ja ei oska märgata teisi strateegiaid.

Ülemõtlemine

Probleemide puhul kipuvad inimesed sageli üle mõtlema. Kui sul on aga nagunii masendus, siis see tegelikult takistab lahenduseni jõudmist.

Kui oled mingi olukorra või probleemi üle palju juurelnud, siis märka seda ja mõista, et lahendus ei peitu veelgi rohkem selle peale mõtlemises. Pea pausi ja tee vahepeal midagi, mis su mõtted sellelt eemale viiks. Tee midagi lihtsat, mis su tuju tõstab – näiteks külasta sõpru või mediteeri.

Elurütm

Stressis inimene ei pruugi ise märgatagi, milline on ta elurütm. Pane paika, millal magad, sööd, suhtled teistega ja töötad, et saaksid seeläbi ise reguleerida ka oma tuju ja energiat.

Kasuta psühholoogilisi eneserahustamise strateegiaid

Kui sul on raskusi rahunemisega ja tekib tunne, et hirm või kurnatus on sind halvamas, siis võiksid õppida lihtsaid psühholoogilisi strateegiaid, et oma närve rahustada. Näiteks kääri üks käis üles ja silita aeglaselt oma käsivart või hõõru õrnalt sõrmega oma huuli. Leia midagi, mis sobib just sulle, et saaksid end maha rahustada, kui ärevus võtab võimust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles