Rasvumise ja tervisehädade põhisüüdlane on istuv elulaad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaal.
Ülekaal. Foto: SCANPIX

Oled sa kunagi tabanud end mõtlemas, mitu tundi päevas veedad tegelikult toolil istudes? Üha enam asendub infoühiskonnas inimeste eluviis istuva ja rutiinse tööga, mis on tervisele äärmiselt kahjulik.

Pole vahet, kas tööl või kodus diivanil, inimesed veedavad järjest rohkem aega istudes. Uuringute kohasel kuni 9,3 tundi päevas. Üllataval kombel on see keskmise arvutuse tulemus isegi pikem aeg, kui aeg, mis kulub keskmiselt magamiseks (7,7 tundi keskmiselt).

Sellega asi aga ei piirdu. Inimesed, kes istuvad päevas rohkem kui kuus tundi, võivad 40-protsendilise tõenäosusega surra 15 aastat varem, võrreldes inimesega, kes istuvad päevas vähem kui kolm tundi. Tegu on Ameerika vähiuuringu keskuse uuringuga, mille lühikokkuvõttega saab tutvuda siin.

Nagu uuringust johtub, pole inimese keha loodud mitu tundi järjest istumiseks või paigalolemiseks.

Kontoris töötavale inimesele oleks ideaalne iga 30 minuti järel püsti seista, lihaseid venitada ning mõned minutid ruumis ringi jalutada.

Kodused teleri ees istumised tuleks asendada jalutuskäikudega, soovitab allikas. Me kõik teame seda, kuid ei võta ses osas midagi ette.

Proovi alustada nende soovituste täitmisega:

- leia võimalus tõusmaks toolilt (tee teed või kohvi, too endale värsket vett)
- võta igal tööpäeval pool tundi kuni tund aega, et liikuda kontorist välja - lõunale.
- venita lihaseid
- puhka silmi (vaata mõned minutid kaugemasse punkti)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles