Jaan Roose - Madonna tasakaalustaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrratu oskus: suurelt ekraanilt vaatava Madonna pilgu all keskendub Eesti noormees Jaan Roose oma trikile.
Võrratu oskus: suurelt ekraanilt vaatava Madonna pilgu all keskendub Eesti noormees Jaan Roose oma trikile. Foto: Erakogu

Kagu-Eesti äärealalt pärit noormees sai maailma superstaari kontserditurneel tuule tiibadesse. Mis saab edasi?

Põlvamaa noormees Jaan Roose (21) pidi aasta tagasi võtma kehakultuuriõpingutes akadeemilise puhkuse. Asi oli selles, et ta oli sõitnud nädalaks New Yorki, kuid nädalast sai peagi kaks, siis kolm, ja lõpuks terve aasta.

Kõik algas mullu veebruaris välismaalt Roose telefonile saabunud kõnedest. Ta oli parajasti trennis, mistõttu ei saanud neile vastata.

Lisaks kõnedele oli saabunud sõnum. Selles seisis: «Madonna otsib oma turneele slackliner’it ja tahaks sind näha, workshop on järgmisel nädalal New Yorgis.» Kaks päeva hiljem saabus Roose New Yorki.

Roose on omal käel harjutades saanud üheks maailma väljapaistvamaks slackliner’iks. See tähendab postide või puude vahele tõmmatud kuni 5 cm laiusel elastsel köiel trikitajat. Ta oli saavutanud  üleilmsel jõuproovil King of Slackline 2010. aastal teise ning aasta hiljem esimese koha. Tema parimad trikid, mida saab imetleda Youtube’is, jäidki Madonna maailmaturnee korraldajaile silma.

«New Yorgis näitasin algul treeningutel, mida oskan,» meenutab Roose. «Pool kuud hiljem algasid esinemisnumbrite proovid. Harjutasime kuus päeva nädalas, iga päev kümme, mõnikord isegi 16 tundi. Pärast sellist pingutust ei suutnud ma õhtul uinudagi.»

Roose veetis New Yorgis slackline’i- ja tantsunumbreid ette valmistades kolm kuud. Selle ajaga ei õpetanud ta Madonnale üksnes mööda köit kõndimist, vaid avardas ka lauljanna vene keele sõnavara. Roose on nimelt pärit eesti-vene segaperekonnast, ning nagu ilmnes, koosnes Madonna vene keele leksika seni vaid paarist roppusest.

Madonna albumit «MDNA» reklaamiv turnee viis Roose koos superstaariga 30 riiki, kus kokku anti 88 kontserti. Algul esines ta köiel üksi. Igaks juhuks, kui Roose peaks haigestuma või saama vigastada, oli kaasas ka varuesineja, brasiillane Carlos Neto.

Kuid tol polnud kaks kuud muud teha kui istuda ja kõrvalt vaadata. Madonnal sai sellest lõpuks villand, meenutab Roose, et üks mees ei tee midagi, ning ta nõudis, et ka Neto hakkaks numbrites kaasa lööma.

See tähendas slackline’i-maailmas täiesti uut olukorda: Roosel ja Netol tuli hakata tegema sünkroniseeritud trikke. «Trikid nõuavad niigi keskendumist, tasakaalu säilitamist,» selgitab Roose.

«Kõik sõltub jõust, millega sa liinil hüppad, ja sinu kehakaalust, aga nüüd tuli trikke teha veel üheaegselt ja täpselt muusikasse.»

Slackline’i avastas Roose kõigest kolm aastat tagasi juhuslikult selle videot nähes. Seni oli ta tegelenud parkuuri ehk treppidel, seintel, postidel ja muudel linnaobjektidel trikitamisega. Kuid slackline tundus esimesest hetkest põnevam – mis siis, et kukkumised ja valusad vopsud olid algul tavalised. Isegi huuled olid korduvalt verised, kui ta nägupidi vastu köit kukkus.

Aga Roose lugu näitab, et ka Eestimaa äärealalt Värska vallast Matsuri külast võib jõuda maailmaareenile, kui sul on meelekindlust, pealehakkamist ja järjepidevust – ja loomulikult ka üksjagu õnne.

Ta sai Madonna kontserditurneel, mis lõppes detsembris, sellise inspiratsioonilaengu, et kavatseb lähiajal täielikult oma lemmikalale pühenduda.

Tõsi, see tähendab, et kiigata tuleb piiri taha, sest Eestis, tunnistab Roose, saab ta esinemiste eest vaid kohalesõidukulude hüvituse ja pisikese taskuraha. «Välismaal on palju lihtsam, seal saab kas või tsirkuses esineda,» lisab ta.

Kehakultuuriõpingud peavad paraku veelgi kauemaks ootele jääma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles