Evelin Ilves tegi ettepaneku korraldada järgmine kokkade olümpia Eestis

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Ilves Paul Bocuse’i restorani kokkadega
Evelin Ilves Paul Bocuse’i restorani kokkadega Foto: Johannes Arro/Vabariigi Presidendi Kantselei

Evelin Ilves andis Prantsusmaal Lyonis kokkade olümpiamängudeks peetava konkursi Bocuse d'Or korraldajatele üle EAS-i kutse teha võistluse Euroopa voor 2018. aastal Eestis.

Evelin Ilves kohtus võistlusele nime andnud Prantsuse gurmeekokanduse grand old man Paul Bocuse'i abikaasa Raymonde Bocuse'iga ning andis talle Eesti riigi poolt üle Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kutse korraldada ülemaailmselt tuntud võistluse Euroopa voor 2018. aastal Tallinnas.

«Bocuse d'Or'i võistluse toimumine Eestis oleks meie kokkadele ja meie kokakunstile suureks auks,» ütles Evelin Ilves kutset üle andes. Ta lisas, et 2018. aasta on Eestile mitmel põhjusel oluline, sest siis tähistatakse Eesti Vabariigi 100. aastapäeva ning Eesti on Euroopa Liidu Nõukogu eesistuja.

Prantsusmaal Lyonis toimub 29.-30. jaanuaril Bocuse d'Or finaalvõistlus, millest võtavad osa 24 riigi esindajad, sealhulgas ka Eesti restorani Egoist kokk Heidy Pinnak, kes on ühtlasi tänavuse Bocuse d'Or finaali ainus naissoost kandidaat.

«Mul on hea meel, et karmil ja maskuliinsel tippkokkade võistlusel on läbi löönud Eestist pärit naine ning tema loomingu kaudu saame võistlusel tutvustada nii laiemalt Põhjamaadele iseloomulikke kui ka konkreetselt Eesti päritolu tooraineid,» sõnas Evelin Ilves.

Evelin Ilves külastas eile ka Paul Bocuse'i Instituuti, kus õpitakse kokakunsti ja viiakse läbi akadeemilisi uurimustöid erinevatest toiduga seotud valdkondadest. Instituudis käib 450 õpilast 40 erinevast riigist.

«Väärib tunnustust, et instituudis, kus antakse maailmatasemel kokaharidust ja õpetatakse sealjuures oma söögikoha pidamise oskust, saadakse ühtlasi täielik väljaõpe koolikokana töötamiseks. Seega tulevad sealt tippkokad mitte ainult restoranidesse ja toitlustuskohtadesse, vaid ka haridusasutustesse,» lisas Evelin Ilves.

25 aastat tagasi alguse saanud Bocuse d'Or on maailma prestiižseim kokandusvõistlus, mis sündis Paul Bocuse'i ideest kutsuda kokku maailma parimad kokad ning panna nad publiku ees võistlema. Ülemaailmsele finaalvõistlusele, mis peetakse igal teisel aastal Lyonis, eelneb Euroopa voor, mida peetakse iga kord erinevas paigas.

Eesti osaleb Bocuse d'Or võistlusel kolmandat korda. Esimest korda osales Eesti 2008. aastal, mil saavutas Euroopa voorus 7. koha ja järgmisel aastal sellele järgnenud finaalis maailma arvestuses 15. koha. 2010. aastal sai Eesti Euroopa voorus 14. koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles